De NAVO wordt 60
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In 2009 wordt de NAVO zestig. Omdat de organisatie ter gelegenheid van die verjaardag haar opdracht wil herzien, zal er niet alleen worden gevierd, maar ook gedebatteerd. Heeft de NAVO eigenlijk nog wel een toekomst?
Toen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in 1949 werd opgericht, waren de verhoudingen tussen de landen in de wereld klaar en duidelijk. Er was één grote vijand, de Sovjet-Unie, waar Stalin toen nog aan de macht was. Ook Oost-Europa was na de Tweede Wereldoorlog communistisch geworden. Om zich te kunnen verdedigen tegen een gevreesde aanval, creëerde het Westen een militair bondgenootschap, de NAVO. Als reactie daarop werd in 1955 het Warschaupact opgericht, een militaire alliantie van de communistische landen in Oost-Europa, die door de Sovjets werd gecontroleerd.
Het Amerikaanse leiderschap van de NAVO was vanzelfsprekend. West-Europa was erg verzwakt uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en zou nooit alleen een Russische aanval kunnen afslaan. Toch verschilden Europa en de Verenigde Staten vaak van mening. In 1966 trok Frankrijk, onder president Charles de Gaulle, zich zelfs terug uit de militaire structuren van de NAVO, uit onvrede met de Amerikaanse dominantie. Het land bleef altijd wel lid van de NAVO, maar de Franse troepen namen niet langer deel aan de geïntegreerde hoofdkwartieren van de organisatie, zodat Frankrijk op militair gebied een eigen koers kon varen. Dat was trouwens de reden waarom het hoofdkwartier van de NAVO, dat tot dan in Parijs was gevestigd, naar Brussel verhuisde. In ijltempo werd daarvoor een tijdelijk gebouw opgetrokken, dat pas nu - meer dan veertig jaar later - zal worden vervangen door een nieuw hoofdkwartier. De Koude Oorlog eindigde gelukkig zonder dat het ooit tot een echte oorlog was gekomen.
Het communistische Oostblok, dat er nooit in was geslaagd om economisch gelijke tred te houden met het Westen, stuikte ineen onder de druk van zijn eigen bevolking. In 1989 viel de Berlijnse Muur, het symbool bij uitstek van de opdeling van Europa in Oost en West. In 1991 barstte de Sovjet-Unie zelf uiteen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.