In de ban van assisen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Nergens anders in Europa wordt er zo veel gediscussieerd over de zin of onzin van de volksjury als bij ons. En overal komt men daarbij tot de conclusie dat een assisenprocedure meer voordelen dan nadelen heeft, behalve in België. Hoe komt dat toch? Op het assisenproces tegen de kindermoordenaar Marc Dutroux en zijn handlangers in Aarlen in 2004 was er een jurylid dat lucht had gegeven aan zijn vooroordeel over een van de verdachten. De rechters beslisten dat de man, een slager, uit de jury moest worden verwijderd. Ze vreesden dat hij niet in staat zou zijn om een onpartijdig oordeel te vellen. Maar het jurylid weigerde halsstarrig en klampte zich vast aan de banken van de rechtszaal. Er moest een arts worden opgeroepen, die vaststelde dat de gezondheid van de man niet toeliet dat hij het assisenproces nog verder volgde.
Het was een tragikomisch tafereel, want waarom wilde dat jurylid nu per se een assisenproces dat maandenlang duurde tot het einde uitzitten? De grote meerderheid van de mensen die worden opgeroepen om in een assisenjury te zitten, hollen meteen naar de dokter om een excuusbriefje te halen.
Bittere kelk
Stel jezelf eens de vraag wat jij in zo’n situatie zou doen. Zou het je boeien om een proces over een moord van a tot z te volgen, vanaf de eerste rij? Of laat je die bittere kelk liever aan je voorbijgaan? Dagenlang naar al die getuigenverklaringen luisteren, met al het juridisch gekwebbel van magistraten en advocaten erbij. Om nog te zwijgen van het theater dat sommige strafpleiters opvoeren. Nee, bedankt. En toch zijn heel wat gewone mensen in de ban van een assisenproces. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de Justitiebarometer, een enquête die peilt naar het beeld dat de bevolking heeft van rechters en rechtbanken. Telkens als burgers bij het recht spreken worden betrokken, stijgt hun vertrouwen in het gerecht, zo blijkt uit dat onderzoek.
Dat is meteen de hoofdreden waarom de volksjury nog altijd bestaat. Want tegenstanders heeft het hof van assisen genoeg. Vrijwel alle magistraten willen de jury liefst afgeschaft zien. Als je een verkoudheid hebt, ga je naar je huisarts. Als je met een blindedarmontsteking zit, laat je je opereren in een ziekenhuis. Bij justitie is het andersom. Voor de zwaarste misdrijven zoals moord doet men een beroep op het oordeel van leken. Het is maar een van de vele argumenten tegen het voortbestaan van de volksjury.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.