1960
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Na de Tweede Wereldoorlog maakten de Afrikaanse kolonies gebruik van de verzwakking van de Europese moederlanden door steeds nadrukkelijker aan te sturen op onafhankelijkheid. In een tiental jaar tijd verwierven de meeste Afrikaanse kolonies hun zelfstandigheid. Vooral 1960 was een scharniermoment. Zeventien landen, waaronder Congo, werden dat jaar onafhankelijk.
1960 was een cruciaal jaar voor de dekolonisatie van Afrika. Niet alleen kreeg Congo op 30 juni van België de onafhankelijkheid in de schoot geworpen, nog zestien andere Afrikaanse staten sloten dat jaar het koloniale tijdvak af. Veertien onder hen - Benin, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Gabon, Ivoorkust, Kameroen, Madagaskar, Mali, Mauritanië, Niger, Togo, Tsjaad en Senegal - waren Franse kolonies geweest. Groot-Brittannië verleende Nigeria zijn onafhankelijkheid en door de samensmelting van Brits en Italiaans Somaliland kwam Somalië tot stand.
Het startsein voor de dekolonisatie was enkele jaren daarvoor gegeven, toen Ghana in 1957 en Guinee in 1958 zich zelfstandig hadden verklaard. Toch bleven er na 1960 verscheidene Afrikaanse kolonies over die afhankelijk bleven van hun moederland.
De twee Belgische mandaatgebieden Rwanda en Burundi kregen hun autonomie pas op 1 juli 1962. Voor een reeks landen - de Portugese kolonies, Eritrea, Namibië en Zimbabwe - duurde het nog enkele decennia voordat het zover was. Eén land staat ook vandaag nog niet helemaal op eigen benen: de Westelijke Sahara. Het geschil over die voormalige Spaanse kolonie die door Marokko wordt bezet, is nog altijd niet definitief beslecht. Marokko claimt ook twee Spaanse steden op de noordwestelijke punt van het Afrikaanse continent, Ceuta en Melilla, maar de Verenigde Naties treden die eis niet bij.
Mayotte, een eiland in de Indische Oceaan dat oorspronkelijk behoorde tot de Comoren, bevindt zich in een speciale positie. Toen de Comoren in 1975 onafhankelijk werden, weekte Mayotte zich los. Het koos ervoor om Frans te blijven. Frankrijk maakte die afscheiding nooit ongedaan, ondanks het aandringen van de Verenigde Naties. In 2011 krijgt Mayotte het statuut van Frans departement, naast de honderd overige departementen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.