Media in beweging
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Net zoals andere sectoren worden de media getroffen door de wereldwijde economische crisis. Maar er is meer aan de hand. Ons mediagedrag is al een hele tijd grondig aan het evolueren. De mediabedrijven moeten zich aanpassen aan die veranderingen om te kunnen overleven.
Mediabedrijven zijn commerciële bedrijven, de openbare omroep VRT uitgezonderd. Net zoals elk ander bedrijf hebben ze als opdracht winst te maken. Ze moeten daarom nadenken over bronnen van inkomsten en over de kosten van hun activiteiten. De mediabedrijven begeven zich traditioneel op twee markten: de publieksmarkt en de reclamemarkt. Op de publieksmarkt verkopen ze inhoud - zoals artikels, tvprogramma’s of videofilmpjes - aan het publiek. Voor die inhoud betaalt het publiek soms met geld, en altijd met aandacht. Een mediagebruiker betaalt met aandacht wanneer hij beslist de krant te lezen, naar een televisieprogramma te kijken of naar een radioprogramma te luisteren, in plaats van bijvoorbeeld te bellen met vrienden, een fietstochtje te maken of uit te gaan. De mediabedrijven verkopen die aandacht op de reclamemarkt aan adverteerders. Adverteerders zijn bedrijven die betalen om hun boodschappen onder de aandacht van het publiek van dat mediabedrijf te brengen. Samengevat zijn mediabedrijven dus bedrijven die inhoud verkopen aan consumenten en consumenten verkopen aan adverteerders.
Die traditionele strategie van de mediabedrijven staat vandaag erg onder druk. Dat heeft verscheidene oorzaken. In het midden van de jaren tachtig had Vlaanderen maar één televisiezender, de BRT, de huidige VRT. Ondertussen zijn VTM, 2BE, VT4, Vijftv, Vitaya, de regionale zenders, Kanaal Z en Prime erbij gekomen. Ook het aantal radiozenders is enorm toegenomen. Bovendien heeft het internet sinds het einde van de vorige eeuw zijn intrede gedaan. Het gevolg van die evolutie is dat de mediaconsumptie versnipperd raakte over heel wat media. De media van vandaag hebben een veel lager bereik dan de media die twintig jaar geleden vrijwel een monopolie hadden. Ze moeten steeds harder vechten voor de aandacht van de consument. Onderzoekers stellen ook wereldwijd vast dat de consument, door de opkomst van het internet en de gratis kranten, steeds minder bereid is te betalen voor zijn mediagebruik. Dat heeft vooral gevolgen voor de mediabedrijven die in het verleden sterk afhankelijk waren van publieksinkomsten, zoals de kranten.
De krantenoplages dalen overal ter wereld. Sommige communicatiewetenschappers betwijfelen zelfs of de krantensector nog een toekomst heeft. De versnippering van de mediaconsumptie heeft ook gevolgen voor de reclame-inkomsten van de mediabedrijven. Voor de adverteerders wordt het immers steeds moeilijker om hun doelgroepen te bereiken. Ze stellen hun klassieke reclamestrategieën ter discussie en denken na over alternatieven.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.