De eeuw van China
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
De eenentwintigste eeuw wordt de eeuw van China, hoor je weleens zeggen. In een halve eeuw tijd is dat land uitgegroeid van een ontwikkelingsland tot een economische grootmacht. Maar of de eeuw van China een periode van rust en voorspoed wordt, is maar de vraag.
‘Het Chinese volk, een kwart van de mensheid, is opgestaan. Vanaf nu zal niemand ons ooit nog beledigen!’ Die woorden sprak Mao Zedong toen hij in 1949 de communistische Chinese Volksrepubliek uitriep. De machtsovername van de Communistische Partij maakte een einde aan een eeuw van kolonisatie en burgeroorlogen - Chinese geschiedenisboeken noemen die periode nog altijd ‘de eeuw van de vernedering’. Mao stond voor de enorme uitdaging om de economie van zijn land weer op gang te trekken. De belangrijkste pijler daarvan was de landbouw. Maar de eens zo ontwikkelde landbouwgronden met hun ontzagwekkende irrigatienetwerken waren herschapen tot mistroostig braakland.
Mao voerde een planeconomie in: de Communistische Partij nam de economie in handen en bepaalde wat er werd geproduceerd, in welke hoeveelheden en wanneer. In 1958 kondigde hij een vijfjarenplan af - de Grote Sprong Voorwaarts. Met dat plan wilde hij de landbouw- en de industrieproductie in sneltempo opdrijven. Maar het was te ambitieus en het mislukte. Die tegenvaller leidde tot een radicalisering van het regime: de Culturele Revolutie.
Mao greep die vooral aan om gematigde politici binnen de partij te elimineren en zijn eigen positie veilig te stellen. De Culturele Revolutie stortte het hele land in chaos. Begin jaren zeventig traden leiders naar voren die een eind wilden maken aan de personencultus van Mao. Ze hoopten ook de rust in hun land terug te brengen. Dat leidde tot een stilzwijgend akkoord tussen de Chinezen en hun politieke machthebbers. De Communistische Partij kreeg een tweede kans als ze erin slaagde om snel voor stabiliteit en welvaart te zorgen, en zich politiek opnieuw geloofwaardig kon maken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.