Hormesis
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
We hoeven ons echt niet druk te maken over kleine hoeveelheden landbouwgif, zware metalen of radioactiviteit in ons eten. Integendeel, in geringe hoeveelheden kan gif de gezondheid van mensen JUIST bevorderen. Dat is althans de strekking van een nieuwe theorie in toxicologenland: de hormesistheorie.
In de zomer van 2009 werd de Marie Curieprijs uitgereikt aan Edward Calabrese, een Amerikaanse milieutoxicoloog (een wetenschapper die de effecten van gevaarlijke stoffen op planten en dieren bestudeert). Hij verdiende die voor zijn ‘uitmuntende onderzoek naar het effect van lage doses radioactieve straling op de menselijke gezondheid en de natuur’, aldus een woordvoerder van de World Council of Nuclear Workers (WONUC). De WONUC is een organisatie die de belangen van de kernindustrie behartigt. Ze geeft de prijs elk jaar aan iemand die het imago van radioactieve straling verbetert.
Nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog twee atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki, hebben wetenschappers te veel de nadruk gelegd op de negatieve effecten van straling, vindt de WONUC. Waarom niet eens de positieve kanten belichten? Dat is precies wat Calabrese heeft gedaan. Hij stelde bijvoorbeeld vast dat scheepsarbeiders die kernonderzeeërs bouwen gemiddeld ouder worden dan arbeiders die op een gewone scheepswerf werken. Hij toonde ook aan dat in Zweedse huizen meer van het radioactieve gas radon hangt dan in Deense huizen, terwijl in Zweden toch minder longkanker voorkomt dan in Denemarken. Als mensen worden blootgesteld aan piepkleine doses radioactiviteit, maakt hen dat kennelijk gezonder.
Raar? Volgens Calabrese niet. Hij verzamelde honderden voorbeelden waaruit blijkt dat iets wat helemaal niet gezond is in heel kleine hoeveelheden toch gezond kan zijn. Hij kwam het effect op het spoor toen hij als student proeven deed met pepermuntplanten. Calabrese besproeide ze met phosphon, een middel dat de groei van planten afremt. Maar wanneer hij de pepermuntplanten heel weinig phosphon gaf, groeiden ze juist sneller en ze werden bovendien 40 procent groter dan normaal.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.