Nederlands in alle soorten en maten
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Heb je er weleens bij stilgestaan dat je anders praat met je vrienden op een fuif dan tijdens een spreekbeurt in de klas? En dat je op een andere manier spreekt tegen een leraar dan tegen je lief? Je praat dan wel telkens Nederlands, maar dat krijgt voor elke gelegenheid een ander kleedje aan. In Vlaanderen worden doorgaans vier soorten Nederlands gebruikt: Algemeen Nederlands, de omgangstaal, de Vlaamse tussentaal en dialecten.
Taal is geen ondeelbaar, massief blok. Er bestaat niet zoiets als hét Frans, hét Engels of hét Mandarijnchinees. Dat geldt ook voor het Nederlands: Martine Tanghe bijvoorbeeld spreekt in Het Journaal een ander soort Nederlands dan een marktkramer die zijn verse groenten en fruit aanprijst. Het is dus ook moeilijk om te spreken over hét Nederlands, omdat er eigenlijk verschillende soorten Nederlands bestaan. Welke soort een spreker gebruikt, hangt af van de spreeksituatie. Een taal is dus eigenlijk een verzameling van varianten die enerzijds allemaal bij elkaar horen, maar die anderzijds ook allemaal verschillend zijn.
Taalvariatie zoals we die hierboven hebben beschreven, is heel normaal. Ben je niet overtuigd? Stel je dan eens voor dat de regeringen van alle landen op deze aarde zouden besluiten om hun taal af te schaffen en ze te vervangen door één wereldtaal. Wellicht zou die taal niet zo lang een eenheid blijven: omdat de cultuur overal anders is, zou die gemeenschappelijke taal zich overal vrij vlug aanpassen aan de plaatselijke situatie. Er zouden opnieuw dialecten ontstaan, en verschillende groepen in de maatschappij zouden al snel hun eigen variant van die grote gemeenschappelijke wereldtaal ontwikkelen. De oorzaak daarvan ligt voor de hand: het zit nu eenmaal in de natuur van de mens om zich te willen onderscheiden van de anderen en zich te organiseren in kleinere groepen - ook op het gebied van taal.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.