De laatste boeren
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Tv-programma’s zoals ‘Boer zkt. vrouw’ zorgen ervoor dat boeren van bij ons op een positieve manier in de belangstelling komen. Maar hoe staat het eigenlijk met de landbouw in Vlaanderen? En heeft de boerenstiel nog toekomst?
Op vijftig jaar tijd heeft de landbouw in Vlaanderen een echte gedaanteverwisseling ondergaan. Onze regio telde vlak voor de Tweede Wereldoorlog meer dan 100 000 boeren. De meeste van die landbouwers stelden het met enkele koetjes voor de melkproductie, een stuk of wat varkens en kippen, doorgaans voor eigen gebruik, een perceel graan en aardappelen. Vandaag zou geen enkele boer daarmeekunnen overleven.
Waarom die landbouwbedrijven dan toch niet overkop gingen? Boeren maakten nauwelijks onkosten. Het nodige veevoeder werd op de eigen akkers gekweekt. De melkkoeien liepen buiten en werden met de hand gemolken. In die periode beschikten de meeste boeren nog niet over tractoren, maar werd er gewerkt met paard en kar. Er was veel handenarbeid nodig, maar de lonen van de boerenknechten waren laag. Vaak volstond kost en inwoon. Elke boer had trouwens maar een bescheiden oppervlakte aan grond, gemiddeld tussen 10 en 15 ha, en veel kinderen.
Exit keuterboeren
Vlak na de Tweede Wereldoorlog en vooral na de jaren zestig is het erg snel gegaan. Landbouw kreeg in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië, de leden van de toenmalige Europese Gemeenschap, de hoogste prioriteit. Europa zou instaan voor de eigen voedselvoorziening, want er was schaarste. De mechanisering rukte op, de tractors deden hun intrede. Die schaalvergroting trok zich spontaan op gang, maar werd ook op alle mogelijke manieren wettelijk en financieel gesteund. Het was uit met de kneuterige landbouw uit grootvaders tijd. Sindsdien is ook de specialisatie sterk toegenomen: boeren kozen voor melkvee, varkens, graan, bieten of een combinatie van teelten. De productie breidde enorm uit. Boeren hielden meer vee, gecombineerd met een hogere rendabiliteit per dier, zowel voor de melk- als voor de vleesproductie.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.