Missen is moeilijk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met verlies. De tijd heelt alle wonden, hoor je weleens zeggen. Maar dat is een misvatting. Verdriet gaat niet zomaar vanzelf over. Je moet actief iets ondernemen om een verlies te verwerken. Herman, een klasgenoot van zestien, heeft een einde gemaakt aan zijn leven. De moeder van Anneleen is gestorven aan kanker, na een lange periode van ziekte. De vader van Jurgen is plots overleden aan een hartaderbreuk. Mijn grootmoeder, met wie ik een heel nauwe band had, is drie maanden terug overleden. Ze is negenenzeventig geworden. De enige broer van mijn beste vriend is omgekomen met zijn motor. Sindsdien is Bruno zo veranderd, dat we elkaar bij momenten niet meer kunnen verdragen. De ouders van Marijke zijn zes maanden geleden uit elkaar gegaan. Ze hoopte eerst dat het weer goed zou komen, maar zo ziet het er niet naar uit.
Verdriet, verlies, dood, echtscheiding, rouw: wanneer je in je omgeving met zulke dingen te maken krijgt, verandert je leven. Het is niet gemakkelijk om erover te praten. Je wordt geconfronteerd met heel wat vragen. Wat kun je doen om Marijke wat op te beuren? Moet je je schuldig voelen over de zelfdoding van Herman? We hadden het soms zo moeilijk met hem, en we wilden hem er soms niet bij omdat hij altijd problemen maakte. Hadden we niet moeten zien aankomen dat hij dat zou doen? Ik word soms zo kwaad omdat hij ons dat heeft aangedaan. Is het normaal dat ik soms nog zo verdrietig ben om de dood van mijn grootmoeder?
Rouw is uniek
Verdriet heeft te maken met liefde. Als je van iemand houdt, voel je pijn als er met die persoon iets gebeurt. Je hoort weleens zeggen dat de tijd alle wonden heelt, maar dat is een misvatting. Zulke gevoelens gaan niet zomaar vanzelf over. Wel kun je dat gemis ontgroeien en na een tijd weer opnieuw echt geluk vinden. Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met verlies en verdriet. Toch zijn we in onze cultuur geneigd zulke gevoelens uit de weg te gaan. Daardoor zijn de meeste mensen er niet op voorbereid wanneer een dierbare persoon hen ontvalt. Inzien wat rouw kan doen met mensen, is erg belangrijk om zo’n verlies te kunnen verwerken. Het kan je ook helpen om vrienden, klasgenoten of familieleden die rouwen, beter te begrijpen.
Rouw is altijd uniek. Er zijn geen twee mensen die rouwen op precies dezelfde manier, ook al hebben de meeste personen ongeveer dezelfde belevingen en reacties. Als je vader sterft, ervaart je moeder dat anders dan jij. Ieder kind heeft zijn eigen beeld van zijn vader; ieder kind verliest dus een andere vader. Als een klasgenoot sterft, ervaren niet alle medeleerlingen hetzelfde verlies. Doordat elke leerling een persoonlijke band had met de overledene, is het gemis voor iedereen weer anders.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.