Het gelaat van de ander
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Het denken van de Franse filosoof Emmanuel Levinas werd sterk getekend door de ervaring van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Levinas is de filosofie niet vrijblijvend. Ze probeert onmenselijke situaties te verwoorden en onderzoekt hoe de mens zich daarvan kan bevrijden.
De Joods-Franse filosoof Emmanuel Levinas werd in 1905 geboren in Kaunas, de toenmalige hoofdstad van Litouwen. Hij emigreerde op jonge leeftijd naar Frankrijk, waar hij kennismaakte met de westerse wijsbegeerte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gevangengezet in een Duits werkkamp. Veel van zijn Joodse familieleden en vrienden overleefden de gruwelen van de Shoah niet. Voor Levinas bleef die grote catastrofe een litteken in zijn leven en denken. Zijn filosofie is een mijlpaal in het westerse denken, maar ze heeft ook een sterke invloed uitgeoefend op de theologie. Levinas sloeg de brug tussen de liefde voor de wijsheid (of wijs-begeerte) en de wijsheid van de liefde. Hij overleed op 25 december 1995.
Denken vanuit het trauma
Als filosoof neemt Levinas een merkwaardige positie in. De klassieke wijsgeren lieten het denken beginnen bij de verwondering. Volgens Levinas begint het denken echter bij het trauma, de kwetsuur, de onmenselijkheid die monddood maakt en verplettert. Zijn oorlogservaring was daar niet vreemd aan. Miljoenen Joden en andere groepen mensen werden in het midden van de twintigste eeuw gedood door het nazisme. De vernietiging van de mens is wellicht de gruwelijkste uiting van het trauma.
Maar ook in de wereld van vandaag slaat het geweld voortdurend toe. In heel wat landen worden oorlogen gevoerd. Terroristen plegen aanslagen op burgers. Aan de rand van onze maatschappij gaan mensen ten onder aan armoede en uitsluiting. Sommigen wordt een plaats in onze samenleving ontzegd omdat ze niet over de nodige papieren beschikken. Andere voorbeelden van traumatische ervaringen zijn de arbeidssituatie van mensen die aan de lopende band werken, het geweld in relaties en de verlatenheid die mensen ervaren na een scheiding.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.