De prijs van zekerheid
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Verzekeringen zijn niet populair. Je betaalt jarenlang, en dan moet je nog maar afwachten of je ooit iets van je centen terugziet. Maar als de nood aan de man komt, kun je maar beter goed verzekerd zijn.
Op 2 september 1666 werd de Londense bakker Thomas Farriner wakker doordat er rook in zijn bakkerij stond. Een vonk uit de oven had een stapel droog hout in brand gezet. Het was het begin van een gigantische ramp: de grote brand van Londen. In vier dagen tijd werden dertienduizend huizen in de as gelegd. Na afloop begon een zakenman genaamd Nicholas Barbon met iets nieuws: ‘The Insurance Office for Houses’. Daar kon je je huis laten verzekeren tegen brand.
De grote brand van Londen lag aan de basis van de verzekeringen zoals we die nu kennen. De principes zijn nog altijd dezelfde als toen. Je betaalt elk jaar een bedrag aan een verzekeringsmaatschappij, die jou vergoedt bij onheil. Dat klinkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken.
Miljardenbusiness
Drieënhalve eeuw later is verzekeren een miljardenbusiness geworden. Alleen al in België wordt jaarlijks zo’n dertig miljard euro uitgegeven aan verzekeringen. De meeste Belgen hebben er meer dan één. Als je een auto hebt, moet je die verplicht verzekeren. Huizen worden verzekerd tegen brand, en vaak ook tegen inbraak. Veel gezinnen hebben een zogenoemde familiale verzekering. Als de kinderen een voetbal door de ruit van de buurman schoppen, vergoedt de familiale verzekering de schade. Heel wat mensen hebben tegenwoordig ook een hospitalisatieverzekering. Daarmee voorkom je dat je een dure ziekenhuisrekening moet betalen. Wie op reis gaat, sluit vaak een reisverzekering af. Als je ziek wordt of gewond raakt en naar België moet worden vervoerd, betaalt de verzekering dat.
Een bijzondere soort verzekering is de levensverzekering. Oorspronkelijk was die bedoeld om bij het plotselinge overlijden van de verzekerde geld uit te keren aan de nabestaanden. Maar tegenwoordig is de levensverzekering een manier geworden om geld te sparen. Het geld wordt meestal uitgekeerd als de verzekerde nog gewoon in leven is. Bedrijven sluiten ze bijvoorbeeld af om hun werknemers een extra pensioen te geven - dat heet dan een groepsverzekering. Alles bij elkaar bestaan er tientallen verschillende soorten verzekeringen. Te veel om hier allemaal op te noemen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.