Geen natie, maar lasagne
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In andere landen is het duidelijk: een Nederlander voelt zich Nederlands en een Zweed voelt zich Zweeds. Belgen daarentegen voelen zich een beetje Belg en een beetje Vlaming, Waal of Brusselaar. En daarnaast houden ze nog vast aan hun regionale identiteit: ze zijn ook voor een deel West-Vlaming, Limburger, Gentenaar of Antwerpenaar. Daardoor is België zo’n ingewikkeld land. Maar die houding heeft ook voordelen: we voelen ons meer Europees dan de meeste andere Europeanen.
Sinds de verkiezingen van juni 2007 is het bijzonder woelig in politiek België. Vlamingen en Franstaligen slagen er maar niet in om een akkoord te sluiten over de manier waarop België in de toekomst moet worden bestuurd. De Vlamingen vinden over het algemeen dat er meer bevoegdheden naar de deelstaten moeten gaan; de Franstaligen daarentegen willen de zaken eerder bij het oude laten.
In 1912 schreef de Waalse socialistische politicus Jules Destrée al in een open brief aan koning Albert I: ‘Sire, il n’y a pas de Belges.’ Daarmee bedoelde hij dat er heel weinig mensen zijn die zich echt Belg voelen; er waren alleen Vlamingen en Franstaligen. Maar ook dat gevoel van identiteit ligt niet voor de hand.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.