Moorden in Gods naam
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
De geschiedenis zit vol voorbeelden van gewelddadige uitlopers van godsdienst en geloof. Zo waren er in vroegere tijden de inquisitie, de kruistochten en de heksenvervolgingen. Of dichter bij ons: het conflict in Noord-Ierland tussen protestanten en katholieken. De rellen in India tussen hindoes en moslims. De spanning tussen Joden en Palestijnen in Israël. Aanslagen door moslimterroristen. Zijn godsdienst en geweld dan familie van elkaar?
Als het een troost kan zijn: religieus geweld is geen nieuw verschijnsel. Het is niet meer na te gaan hoeveel mensen er door de eeuwen zijn omgekomen in religieuze conflicten, maar het staat vast dat het er ontzettend veel zijn. Godsdienst trekt een lang, bloedig spoor door de geschiedenis, tot op vandaag. Op het eerste gezicht is dat vreemd, omdat de meeste grote godsdiensten waarden voorhouden zoals vrede, gerechtigheid en solidariteit. Heel wat heilige boeken sporen gelovigen aan om vreemdelingen en zelfs vijanden lief te hebben.
Hoe valt dat dan te rijmen met al dat geweld? Doden is toch iets verwerpelijks voor de meeste aanhangers van om het even welke grote godsdienst? Toch zit er tegelijk in elke godsdienst wel een kiem van een claim op exclusiviteit - wij alleen bezitten het ware geloof - en die kan een bron van geweld zijn. Gelovigen kunnen soms zo sterk doordrongen zijn van de waarheid van hun geloof, dat ze die waarheid tegen elke prijs willen verkondigen en er anderen van willen overtuigen. Af en toe zijn ze bereid om daar hun eigen leven of dat van anderen voor op te offeren.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.