Het prentjesboek voorbij
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
De Frans-Iraanse stripmaakster Marjane Satrapi is een van de grote namen van het hedendaagse beeldverhaal. Ze brak internationaal door met de graphic novel
Persepolis, die ze tussen 2000 en 2003 in vier delen uitbracht. In dat boek vertelt Satrapi het relaas van haar jeugd in Iran voor en na de islamitische revolutie van 1979, haar vlucht naar Europa en haar leven als jonge vluchtelinge. Toen de animatiefilm die op het boek werd gebaseerd een Oscarnominatie en de César voor beste Franse film in de wacht sleepte, was haar reputatie definitief gevestigd. Ze werd een van de boegbeelden van de graphic novel, de striproman.
Begin 2009 werd Marjane Satrapi uitgenodigd op het gerenommeerde stripfestival van Angoulême. De belangstelling was enorm; de organisatie van het festival moest honderden belangstellenden weigeren. Toen haar tijdens een publiek interview werd gevraagd of ze veel graphic novels las, trok ze plots flink van leer. ‘Ik erger me aan al dat gedoe over de graphic novel. Ik word er zenuwachtig van’, stelde ze met veel overtuiging. ‘Ik maak strips. Punt. Wat is dat, de striproman? Die term is in Amerika uitgevonden, is dan door Fransen overgenomen en wordt nu gebruikt om toch maar niet te hoeven zeggen dat je strips leest. Daarmee maken onnozelaars nu indruk op hun vrienden: “Ik lees graphic novels, weet je?” Ik maak strips en ik voel me daar goed bij. Ik heb geen hoogdravende termen nodig om van mezelf te weten dat ik misschien iets goeds of waardevols aan het doen ben.’ Zo. Dat was duidelijk.
Een onderscheid tussen strips en graphic novels maakt Marjane Satrapi niet. Een strip is een strip. Niet meer, niet minder. Maar heeft ze ook gelijk? Het antwoord op die vraag is zoals vaak niet eenduidig. Ja, ze heeft gelijk. En nee, ze heeft geen gelijk.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.