Van adrenaline tot oestrogeen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Hormonen regelen het biologisch evenwicht in ons lichaam. Ze sturen de groei en de lichaamsveranderingen tijdens de puberteit. Maar hormonen hebben ook een belangrijke invloed op ons gedrag.
Ons lichaam is meer dan een losse verzameling van weefsels en organen. Het is een dynamisch geheel dat zich voortdurend aanpast aan ons doen en laten. Hormonen - afgeleid van het Oudgriekse woord hormon, dat in beweging brengen betekent - zijn boodschapperstoffen die het biologisch evenwicht in ons lichaam regelen.
Stel dat je nerveus bent omdat je een spreekbeurt moet houden. Je lichaam produceert dan meer cortisol, een hormoon dat je hartritme versnelt en je bloeddruk doet stijgen. Bovendien maak je meer adrenaline aan, een hormoon uit de bijnieren dat de waakzaamheid scherpt, waardoor je je beter kunt concentreren. Zo brengen je hormonen je in een verhoogde staat van paraatheid. Zak je na een vermoeiende dag onderuit in een luie stoel, dan zijn het weer je hormonen die er mee voor zorgen dat je je ontspannen voelt, door je hartslag en je bloeddruk te verminderen.
Mensen zijn geneigd een scheiding te maken tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar in werkelijkheid vloeien beide in elkaar over en vormt onze hormoonhuishouding een soort verbindingsstuk. Ons gedrag en onze stemming worden niet alleen bepaald door onze gedachten, onze opvoeding en de gebeurtenissen in ons leven, maar ook onze hormonen hebben een flinke vinger in de pap. Vooral de geslachtshormonen - oestrogeen en testosteron - beïnvloeden ons gedrag.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.