De schreeuw van het volk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Revoluties in Tunesië, Egypte en Libië, straatbetogingen in Spanje en zelfs de New Yorkse Wall Street: 2011 was duidelijk een revolutiejaar. Helemaal uniek is dat niet: ook 1989 was een revolutiejaar, en 1969 daarvoor, en 1848, enzovoort. Maar wat is een revolutie precies? Wanneer is ze geslaagd? Revolutiekunde, zo blijkt, is een weinig precieze wetenschap
What’s in a name?
Het eerste probleem met revoluties is dat zowat alles een revolutie wordt genoemd. Een bedrijf dat een nieuwe koelkast op de markt gooit, automerken die een nieuw model lanceren: vaak spreken hun reclamejongens over een ‘revolutionaire vernieuwing’.. De Engelstalige Wikipedia geeft een lijst van vele honderden revoluties in de wereldgeschiedenis, te beginnen met een ‘volksopstand in de Sumerische stad Lagash om koning Lugalanda af te zetten en op de troon te vervangen door de hervormer Urukagina’, in het jaar 2380 voor Christus. De details over die opstand kennen we niet, maar het klinkt alvast als een échte revolutie. Een heersende orde, onder leiding van een koning die blijkbaar niet van wijken wist, werd door een volksopstand van de macht verdreven en vervangen door een modernere koning (al weten we, toegegeven, niet hoe modern die was).
Zijn revoluties typisch voor bepaalde culturen?
In Europa werd de term, na de vele revoluties in de negentiende eeuw, graag beperkt tot het eigen continent. Maar revoluties zijn van alle culturen en continenten. Latijns-Amerika was lange tijd, nog tot in de jaren 1980, een groteervaringsdeskundige. Denk aan de Cubaanse revolutie van 1959, die Fidel Castro en zijn communistische kompanen aan de macht bracht. Of de revolutie in Nicaragua van de linkse sandinista’s, die na jaren van harde gewapende strijd leidde tot de omverwerping van dictator Anastasio Somoza, in 1979.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.