Zijn eigen dood sterven
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In Vlaanderen zorgde de zelfgekozen dood van Hugo Claus onlangs voor een rel tussen voor- en tegenstanders van euthanasie. Hugo Claus leed aan alzheimer, een ziekte waarbij langzaam alle lichaamsfuncties uitvallen tot de dood erop volgt. Maar tegenstanders van euthanasie vinden dat je zelfs bij alzheimer nog een kwaliteitsvol leven kunt leiden en verwijzen naar palliatieve zorg als een mogelijkheid om op een zachte manier uit het leven te stappen. Waar gaat het nu eigenlijk om?
Euthanasie
Het levenseinde gaat dikwijls gepaard met aftakeling en ziekte. En dat is een pijnlijke ervaring voor de stervenden en de achterblijvers. Maar er is de laatste jaren gelukkig al heel wat veranderd op dat vlak. Artsen, hulpverleners en familie doen tegenwoordig hun best om de stervende een waardige dood te gunnen. En dat kan op verscheidene manieren: palliatieve zorg, euthanasie of een combinatie van beide.
Onder euthanasie verstaat men het opzettelijk doden op uitdrukkelijk verzoek van de betrokkene in een uitzichtloze situatie door een derde, gewoonlijk een arts. In 2002 besliste het Belgische parlement euthanasie uit het strafrecht te halen en bepaalde het de voorwaarden waarin euthanasie mogelijk is. Of een arts wil meewerken aan euthanasie en hoe hij euthanasie wil plegen, daar laat de wet de arts zelf over beslissen.
Palliatieve zorg
Nog geen maand na de wet die euthanasie mogelijk maakte, verscheen een wet over palliatieve zorg. Dat is de optimale zorg die je aan stervenden geeft met de bedoeling hun heengaan zo comfortabel mogelijk te maken. Palliatieve zorg verlengt of verkort het leven niet. Van essentieel belang zijn controle van de pijn en andere symptomen en hulp bij psychologische, sociale en spirituele problemen.
Bij palliatieve zorg staat de zieke met zijn familie centraal. Palliatieve zorg kan zowel thuis als in een ziekenhuis. In het beste geval wordt de stervende thuis omringd door mensen (palliatieve verpleegster, dokter of vrijwilliger) die het hem zo comfortabel mogelijk wil maken. Het tweede artikel van die wet bepaalt dat elke patiënt recht heeft op palliatieve zorg bij de begeleiding van het levenseinde.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.