Van euforie naar europaniek
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Nieuwjaar 2002 luidde de start van de eurozone in. Tien jaar later is er weinig reden om feest te vieren. Europa tracht het hoofd te bieden aan een zware eurocrisis. De eenheidsmunt leidt tot onenigheid tussen de Europese leiders. Voor het eerst wordt zelfs luidop het voortbestaan van de euro in vraag gesteld.
De eenheidsmunt
Nieuwjaar 2002, om klokslag middernacht, werd in twaalf Europese landen de nationale munt vervangen door de nieuwe Europese eenheidsmunt, de euro. In onder andere Berlijn, Parijs, Brussel, Rome en Amsterdam haalden mensen enthousiast de eerste nieuwe bankbiljetten uit de geldautomaten. De komst van de euro luidde een nieuw tijdperk in, zo leek het. Europa zou nu werkelijk één worden. Duitsers, Fransen, Italianen, Belgen en Nederlanders die met eenzelfde munteenheid betalen, zouden zich eindelijk echte Europese burgers voelen.
Tien jaar later blijft er weinig over van die feestelijke stemming. De euro is niet langer een symbool van hoop en vooruitgang, maar staat synoniem voor crisis, moeilijkheden en onenigheid. De eenheidsmunt zou aan de basis liggen van de grote financiële en economische problemen in Griekenland, Ierland en Portugal. En van de daaropvolgende onenigheid tussen de Europese leiders.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.