Opkomst en val van de muur
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
1989, precies twintig jaar geleden. Met voorhamers, metaalscharen, bulldozers en spierkracht wordt de Muur neergehaald, die Europa decennialang in tweeën heeft verdeeld. Er is een nieuw tijdperk aangebroken. Waarom stond de Muur daar? En hoe is hij opeens weer verdwenen?
We kunnen het ons vandaag in Europa niet meer voorstellen: lange wachttijden aan de grens, strenge controles, gewapende douaniers die met spiegels de onderkant van je wagen controleren, dure en ingewikkelde visa, streng bewaakte wachttorens en een systeem van do’s-and-don’ts voor wie zich in het zogenaamde rijk van het kwaad begaf. Die grens heette de Muur en liep van de Baltische Zee in het noorden van Duitsland tot aan de Balkan – de bekendste plaats waar hij doorheen ging, was Berlijn. Winston Churchill, de Britse premier die een hoofdrol speelde in de Tweede Wereldoorlog, sprak in 1946 van ‘een IJzeren Gordijn dat over Europa werd neergelaten’.
In tweeën
Om te begrijpen waarom de Muur werd opgetrokken, moeten we terugkeren naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog verliep uitermate grillig, maar in 1945 was de situatie duidelijk: het Duitsland van Adolf Hitler was verslagen. Half Europa was veranderd in een ruïne. De overwinnaars – dat wil zeggen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie – verdeelden de buit onder elkaar. Ze hadden daar al voor de oorlog afspraken over gemaakt, zodat je je kunt afvragen waarom die gruwelijke oorlog met zijn miljoenen doden eigenlijk werd gevoerd. Europa werd opgedeeld in invloedssferen, waarvan de grenzen werden bewaakt door militairen, vergelijkbaar met de huidige blauwhelmen van de Verenigde Naties.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.