Gedeelde smart
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In elk mensenleven gebeuren er erge dingen. Harten worden gebroken, ambities gekelderd, mensen worden ziek en sterven. Verdriet is een normale, menselijke reactie op het verlies van iets of iemand dierbaars. Overkomt het iemand die ons na aan het hart ligt, dan willen we iets doen. Maar troost bieden is niet altijd eenvoudig.
Meevoelen is menselijk
Twee jaar geleden verloor iemand in mijn klas haar jongere zus in een verkeersongeval. Ze was zeker niet een van mijn beste vriendinnen en haar zus heb ik zelfs nooit gesproken. Toch was ik zelf erg aangeslagen. Ik wist niet dat je zo verdrietig kon zijn om het ongeluk van iemand die je in feite niet goed kent. Toen ik haar een hand gaf op de begrafenis zag ze er zo ellendig uit dat ik zelf heel hard begon te wenen, en ik heb me daarna nog dagen slecht gevoeld. (Kelly, 16)
Emotioneel meeleven met anderen zit ingebakken in onze natuur. Als klein kind hebben we al aandacht voor hoe de mensen in onze omgeving zich voelen. Begint iemand te huilen dan hebben we de neiging om mee te doen. Zijn we in de buurt van iemand die blij is, dan is de kans groot dat we zelf ook vrolijk worden.
Dat we spontaan de negatieve en positieve emoties van anderen een stukje mee ervaren, is handig. Op die manier kunnen we ze snel begrijpen, zonder dat er al te veel woorden aan te pas moeten komen. Jammer genoeg krijgen we bij dat spontane gevoel geen handleiding over wat we moeten doen. Wanneer iemands ongeluk besproken wordt, hoor je dan ook vaak ‘ik vind het vreselijk’, ‘ik weet echt niet wat ik moet zeggen’ of ‘het is erg voor hem of haar, maar ik kan er toch niks aan doen’.
Soms vermijden we ook medeleven te tonen, omdat we bang zijn de indruk te wekken dat we medelijden hebben. Medelijden heeft een slechte naam gekregen als iets verdachts en onechts. Een houding waarbij je jezelf boven de ander plaatst, die niet in staat is om zichzelf te redden zonder jouw hulp. Meelijwekkend wordt vaak gebruikt als synoniem voor zielig. En bijna niemand wil zielig zijn, hoe slecht hij zich ook voelt.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.