Van Kunta Kinte tot Obama
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
‘Is hij wel zwart genoeg?’ vroegen vele zwarte Amerikanen zich af toen Barack Obama zich kandidaat stelde voor het presidentschap. Ze vreesden dat Obama hun problemen niet zou begrijpen. Als zoon van een student uit Kenia en een blanke Amerikaanse moeder stamde hij niet af van de slaven. De zwarte gemeenschap voelt de wonden van de eeuwenlange slavernij en discriminatie tot op vandaag.
De eerste twintig zwarte Afrikaanse slaven zetten in 1619 voet op Amerikaanse bodem in Jamestown, in de huidige staat Virginia. Om te kunnen voldoen aan de stijgende Europese vraag naar katoen en andere koloniale producten, voerden de plantage-eigenaars steeds meer gratis arbeidskrachten uit Afrika in. In 1860 telden de Verenigde Staten al bijna vier miljoen slaven, ruim 14 procent van de Amerikaanse bevolking. Naarmate de katoenteelt zich uitbreidde naar het westen, nam ook het aantal staten toe waar de slavernij werd ingevoerd, tot vijftien in 1860. De slaven hadden geen rechten en ze werden vaak beestachtig behandeld.
De slavernij maakte van de zwarten een volk zonder geschiedenis en zonder wortels. Daarin bracht de Amerikaanse auteur Alex Haley in 1976 verandering met zijn boek
Roots, een halffictieve familiegeschiedenis waarin hij beschreef hoe zijn voorvader Kunta Kinte in 1767 in Gambia werd gevangengenomen en naar Amerika gevoerd. De roman en de gelijknamige tv-serie wekten bij de Amerikanen - zwarten én blanken - een massale belangstelling voor hun afkomst op.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.