Bom onder de banken
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
De enorme verliezen van de Amerikaanse banken deden de hele financiële wereld het voorbije jaar op zijn grondvesten daveren. De banken waren te ver gegaan en kregen het deksel op de neus. Bankieren zal nooit meer hetzelfde zijn.
Kun je je het oude Fortislogo nog herinneren? Met de massa veelkleurige blokjes? Vroeger zag je het overal. Nu moet je er echt naar zoeken. De meeste van die oude logo’s zijn vervangen door het groene vierkant met de sterren en vogels van de Franse bank BNP Paribas. Fortis heet nu officieel ook BNP Paribas Fortis. Het verdwijnen van het logo en de naam is een van de meest zichtbare gevolgen van de kredietcrisis. Een jaar geleden bereikte die crisis haar hoogtepunt, toen de regering niet alleen Fortis, maar ook Dexia en KBC meermaals met financiële steun te hulp moest schieten.
Enorme verliezen
Over hoe de kredietcrisis precies is ontstaan, zijn al boeken volgeschreven. Alles draaide, zoals de naam het al zegt, om krediet. Met andere woorden: om leningen. Banken, vooral in de Verenigde Staten, hadden geld geleend aan mensen die dat geld niet meer konden terugbetalen. Aanvankelijk leek dat geen groot probleem. Het geld was meestal geleend om er een huis mee te kopen. Wanneer mensen die een woonkrediet hebben gekregen hun maandelijkse aflossingen niet meer kunnen betalen, worden ze doorgaans uit hun huis gezet. De bank verkoopt de woning dan en krijgt op die manier alsnog haar geld in handen. Omdat de banken er dus vrij zeker van waren dat ze hun geld zouden terugkrijgen, leenden ze steeds meer geld uit. Ook aan mensen met een laag inkomen, die zich eigenlijk geen huis konden veroorloven.
Er werden enorm veel van dat soort leningen gesloten. Zolang de huizen hun waarde behielden, was er niets aan de hand. Maar er moesten steeds meer huizen worden verkocht van mensen die hun lening niet meer konden afbetalen. En zo veel kopers waren er niet. De prijs van de huizen begon te dalen. Zo erg zelfs, dat de banken niet al hun geld konden recupereren. Op die manier zagen ze vele miljarden dollars aan hun neus voorbijgaan. Geld waar ze wel op hadden gerekend. Ze moesten enorme verliezen bekendmaken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.