Alternatieve maatregelen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In de media verschijnen geregeld berichten over de gesloten jeugdinstellingen waarin jonge criminelen worden ondergebracht. Maar lang niet alle minderjarigen die een strafbaar feit hebben gepleegd, belanden in een instelling. De jeugdrechter kan jonge daders ook een aantal alternatieve maatregelen opleggen.
Wanneer de politie een minderjarige oppakt om hem te verhoren, wordt die niet automatisch opgesloten in een gesloten jeugdinstelling. Wel wordt er een proces-verbaal opgesteld, dat wordt doorgestuurd naar het parket. Dat beslist of de jongere voor de jeugdrechter moet verschijnen of niet. Doorgaans komen jonge daders enkel voor de jeugdrechter als de gepleegde feiten voldoende ernstig zijn, of als ze al herhaaldelijk criminele feiten hebben gepleegd (recidiveren).
De jeugdrechter kan op verschillende manieren optreden. Sinds de wet op de jeugdbescherming van 1965 kan hij geen straffen opleggen aan jeugdige daders die jonger zijn dan achttien jaar; hij kan enkel zogenoemde jeugdbeschermingsmaatregelen opleggen. Die maatregelen zijn bijvoorbeeld de berisping - de jongere komt er dan met een waarschuwing vanaf - of de ondertoezichtstelling. In dat laatste geval mag de jongere thuis blijven wonen, maar hij wordt onder toezicht van de sociale dienst van de jeugd rechtbank geplaatst. Maatschappelijk werkers van die dienst volgen de jongere dan nauw op, onder meer door huisbezoeken af te leggen. Aan het toezicht kunnen ook voorwaarden worden gekoppeld, zoals de verplichting om de lessen op school stipt te volgen. Ten slotte is er nog de ingrijpendste maatregel: de plaatsing in een open of gesloten jeugdinstelling. Het belangrijkste verschil tussen beide regimes is dat jongeren die in gesloten afdelingen verblijven de instelling niet zonder toestemming mogen verlaten. Ze volgen er ook les, en niet meer op hun eigen school. Jongeren die in open afdelingen verblijven, hebben een grotere bewegingsvrijheid en lopen doorgaans school buiten de instelling.
Op de jeugdbeschermingswet is altijd veel kritiek geuit. Een van die pijnpunten is dat het aantal jongeren dat in een gesloten jeugdinstelling wordt geplaatst blijft stijgen, terwijl helemaal niet is bewezen dat die plaatsingen zinvol zijn. Veel jongeren plegen na een plaatsing opnieuw strafbare feiten en hun situatie is vaak verslechterd. De contacten met hun familie zijn vaak vertroebeld doordat ze uit hun gezin werden verwijderd. Op school zijn ze soms niet meer welkom, of ze hebben een grote achterstand opgelopen na een periode van afwezigheid. Bovendien leren jongeren in instellingen vaak slechte vrienden kennen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.