Digitale inboorlingen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Ben jij ook handiger met je pc of je gsm dan je ouders? Dat komt doordat jij bent opgegroeid met die nieuwe media. Je ouders hebben daarmee doorgaans leren omgaan toen ze al volwassen waren. Maar lang niet alle jongeren hebben toegang tot al die nieuwe media. En ze hebben ook een aantal nieuwe problemen doen ontstaan.
‘Als kind had ik geen Playstation of Wii, ik had een fiets, poppen en beren. Mijn mama belde me niet op mijn gsm, ze riep me. Ik speelde met mijn vrienden buiten, ik was niet online. Post dit op je muur als jij ook water dronk uit de kraan, als jij ook thuiskwam met je knieën vol bloed, als je in bomen klom, en cowboy en indiaantje speelde. En wij waren ook heel gelukkig!’schreven door iemand van rond de veertig. De auteur zal wel een beetje overdrijven, maar zijn berichtje toont wel aan dat er de voorbije jaren heel wat is veranderd. De wereld waarin jij nu leeft, is heel anders dan die waarin je ouders zijn opgegroeid. Daar hebben de zogenoemde nieuwe media - zoals gsm’s, games, het internet en socialenetwerksites - veel mee te maken.
Inboorlingen en immigranten
Omdat de jongeren van vandaag zo vertrouwd zijn met de nieuwe media, worden ze weleens digitale inboorlingen genoemd. Die term slaat op jonge mensen die geboren zijn tijdens of na de digitale revolutie – de doorbraak van de pc en het internet in de late jaren tachtig. ‘Jongeren zijn opgegroeid met de pc en het internet. Oudere generaties - de digitale immigranten - hebben daarmee leren omgaan toen ze al volwassen waren’, zegt Jo Van Hecke, een expert op het gebied van jongeren en nieuwe media.
‘Jongeren zien bepaalde verbanden daardoor sneller. De menu’s van programma’s zijn bijvoorbeeld vaak op dezelfde manier opgebouwd. Een jongere die met iets nieuws leert werken, zal de vertrouwde opties daarin doorgaans snel terugvinden, terwijl een oudere gebruiker - ik bedoel daarmee al iemand van veertig - langer moet zoeken. Ik zie dat verschil zelfs aan hoe mensen met een muis werken. Jongeren doen dat op een veel natuurlijker manier.’ Dat hoeft niet te betekenen dat de digitale inboorlingen meer weten over nieuwe media, wel hebben ze de spelregels beter door. Als er bijvoorbeeld een nieuwe versie van Messenger uitkomt die er iets anders uitziet dan de vorige, vindt een digitale inboorling daar sneller zijn weg in.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.