Goed pensioen? Zelf doen!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Pensioen, dat is iets voor oude mensen. Toch? Mis. Om later een goed pensioen te hebben, moet je op tijd beginnen te sparen. Er is een goede reden om dat te doen: de vergrijzing.
Mick Jagger is zevenenzestig, Paul McCartney al achtenzestig. En Bob Dylan is negenenzestig. Ooit stonden ze symbool voor jeugdige rebellie, nu zijn ze pensioengerechtigd. De drie zangers zijn stuk voor stuk miljonair; hun pensioen hebben ze dus niet echt nodig. De meeste andere mensen moeten na hun loopbaan wel rondkomen met een uitkering uit de pensioenkas. Als je nog op school zit, is je pensioen wellicht de laatste van je zorgen. Eerst maar eens een diploma halen. Daarna een baan zoeken. Misschien carrière maken. En na die carrière, dan komt het pensioen pas. Toch is het niet slecht om al eens stil te staan bij dat pensioen. Want er wordt veel over geschreven en gesproken. Om na je vijfenzestigste behoorlijk rond te kunnen komen, moet je je al vroeg in je loopbaan voorbereiden op je pensioen.
Wettelijk pensioen
Het pensioen zoals we het in België kennen, bestaat uit drie delen of pijlers. De eerste pijler is het wettelijk pensioen. Iedereen die werkt, heeft daarop recht na zijn vijfenzestigste. Het geld voor de pensioenen wordt betaald door degenen die werken. Je ouders, je leraar en de bakker om de hoek dragen elke maand een stuk van hun inkomen af aan de overheid. Ook de werkgevers betalen mee aan de pensioenen. Ze moeten op hun beurt een bedrag afdragen op het loon dat ze aan hun werknemers betalen. Ook dat wordt verdeeld onder de gepensioneerden.
Zo’n systeem waarbij werkende mensen verplicht een deel van hun loon afstaan om de pensioenen van de gepensioneerden te betalen, heet een repartitiestelsel. Repartitie is een ander woord voor verdeling. Het geld van de werkende mensen wordt verdeeld onder de nietwerkenden. Er bestaan ook andere stelsels. In Nederland wordt bijvoorbeeld het kapitalisatiestelsel gebruikt. Daar wordt ook een deel van de lonen ingehouden, maar dat geld wordt niet meteen uitgekeerd. Het komt terecht in een soort grote spaarpot, het pensioenfonds. Met de opbrengsten van dat fonds worden de pensioenen betaald. In feite sparen de werknemers in Nederland dus voor hun eigen pensioen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.