Dichters voor de doden
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
De vier dragers van de kist, de begrafenisondernemer en een sociale werker. Zes mensen. Meer volk daagde er niet op voor de uitvaart van J., een 60-jarige dakloze uit Antwerpen. Zijn begrafenis is geen alleenstaand geval.
Het literaire project De eenzame uitvaart laat zien dat het ook anders kan. Ergens verdrongen in de laatste pagina’s van de krant staan ze vaak, de overlijdensberichten. Het zwarte kruis en de vetgedrukte naam zetten zo met de nabestaanden de eerste weemoedige stap richting laatste groet. Een herdenkingsdienst wordt aangekondigd. De dode zal niet alleen zijn.
Dat is jammerlijk niet altijd het geval. In België zijn er jaarlijks meer dan driehonderd eenzame uitvaarten. Dat zijn begrafenissen of crematies die alleen worden bijgewoond door de mensen van de uitvaartonderneming en een sociale werker die door de stad wordt afgevaardigd. Het handvol aanwezigen heeft de persoon in de kist of urne nooit gekend; familie of vrienden worden niet gevonden of laten weten dat ze niet zullen opdagen. Het betreurenswaardige resultaat: de verwaarloosde bejaarde of dakloze blijft net zo eenzaam in zijn dood als in zijn leven.
De poule des doods
Eenzame of niet, dichter Bart F.M. Droog vond dat elk leven een eervolle afsluiting waardig is. Iedereen verdient meer dan enkele onbekenden aan zijn graf. Droog had het idee dat dichters de eenzaamheid van zo’n uitvaart zouden kunnen verlichten en voor een menswaardiger afscheid zouden kunnen zorgen. Nadat hij in 2002 werd aangesteld als Groningse stadsdichter, besloot hij daarom om het bijwonen van zulke uitvaarten tot zijn takenpakket te nemen. Droogs taak zou bestaan uit het schrijven en voordragen van een gelegenheidsgedicht, om een laatste saluut aan de eenzaam gestorvene te brengen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.