De auto van de toekomst
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
De auto van de toekomst staat nooit in de file, raakt nooit betrokken in een ongeval, is superzuinig en milieuvriendelijk, en je vindt er altijd een parkeerplaats voor. Een illusie? Misschien niet helemaal.
De elektronica heeft onze wagens meer en meer in haar greep. Het begint al voordat we instappen: afstandsbediening. Snufjes zoals airbags en stuur- en rembekrachtiging - systemen waardoor het minder kracht vergt om te sturen of te remmen - zijn intussen standaard geworden. Maar er is veel meer in de aanbieding. Een sensor speurt naar regendruppels op je voorruit; als het nodig is, activeert hij je ruitenwisser. Een andere sensor houdt in de gaten of er buiten voldoende licht is; als het te donker wordt, doet hij vanzelf je lampen aanfloepen. Met enkele blieps word je ook je parkeerplaats in geholpen. Een auto wordt één grote voelende machine.
En daar blijft het niet bij. Er bestaat al een systeem dat ervoor zorgt dat je netjes op je rijstrook blijft (lane keeping). Een andere vernuftige elektronische assistent houdt je op een veilige afstand van je tegenliggers. Heb je een ongeval of pech, dan stuurt je auto een automatische noodoproep uit (ecall). Die systemen worden nog niet bij alle nieuwe wagens geleverd, maar ze zijn volop in opmars.
Een van de belangrijkste innovaties is de elektronische stabiliteitscontrole (ESC). Die houdt je wegligging in de gaten en corrigeert ze als je dreigt te slippen. De Europese Commissie is een fervente voorstander van dat nieuwe veiligheidssysteem. Het zou in Europa jaarlijks vierduizend mensenlevens redden - een cijfer om stil van te worden. En de ontwikkelingen stoppen niet. De navigatie van morgen zal rekening houden met de weersomstandigheden en de verkeersinformatie oppikken en je route eraan aanpassen.
De overheid legt in de toekomst mogelijk intelligente snelheidsaanpassers (ISA) op, die je dwingen om je op een bepaalde weg aan de snelheidslimieten te houden. De flitspalen langs de wegen worden dan overbodig. Het systeem zal ook registreren welke afstanden je aflegt en op welk tijdstip je dat doet. De rekening valt later in je bus. De voorstanders van die nieuwe vorm van verkeersbelasting - de kilometerheffing of het rekeningrijden - hopen dat die maatregel het verkeer beter zal sturen en de files zal doen afnemen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.