Valspeak
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Je hebt waarschijnlijk nog nooit van Valley Girls gehoord, maar het is je vermoedelijk wel al opgevallen dat je tegenwoordig in het Engels van jonge Amerikanen en Britten vaak het woordje like tegenkomt, zoals je ziet in de title hierboven. Valley Girls zijn zo een beetje de uitvinders van dit fenomeen.
Wat zijn Valley Girls, wat is zo typisch aan hun taaltje en hoe komt het dat ondertussen heel jong Amerika, tot zelfs ver daarbuiten, elementen uit hun taaltje heeft overgenomen? Hieronder proberen we je een antwoord op die vragen te geven, waarna we inzoomen op de constructie uit de titel (be like). Tot slot willen we graag je aandacht vestigen op een Nederlandse uitdrukking die best wel wat weg heft van deze constructie.
Valspeak: een sociolect
Er zijn niet alleen heel wat verschillende talen op de wereld, maar ook heel wat manieren om een bepaalde taal te spreken. Zo zijn er dialecten: mensen uit verschillende regio’s van een taalgebied spreken vaak heel anders. Denk maar aan het verschil tussen een West-Vlaams en een Limburgs accent. Daarnaast heb je ook verschillende taalvormen voor verschillende registers: hoe formeler de gelegenheid, hoe meer aandacht je aan je taalgebruik geeft. Freek Braeckman spreekt waarschijnlijk minder netjes tegen zijn vrienden dan wanneer hij het nieuws presenteert. Tot slot heb je sociolecten: mensen hebben de neiging hun sociale identiteit extra in de verf te zetten door de taal die ze spreken. De taal van jongeren is zo’n sociolect. Mensen gebruiken taal en taalvormen om aan te geven bij welke groep ze horen en wie hun vrienden zijn. En dat is precies wat de Valley Girls deden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.