Martelaars?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Martelaars zoals pater Damiaan spreken tot de verbeelding. Ook de vermoorde christenen die streden tegen de dictaturen in Midden-Amerika, worden bewonderd. De islamitische zelfmoordstrijders hebben het martelaarschap echter in diskrediet gebracht. De eenentwintigste eeuw heeft geen martelaars meer nodig.
‘Met diep respect voor je humanitaire werk. Mijn broer zou zeker van je hebben gehouden.’ Dat schreef Maureen Carney in mijn exemplaar van de autobiografie van haar broer, padre Jim Guadelupe Carney, die in 1983 in Honduras verdween. Op pagina 441 staat de geloofsbelijdenis van padre Carney: ‘Wij, in deze moderne tijd, zullen moeten leren wat echt communisme had kunnen zijn – een echte christelijke samenleving, het koninkrijk van God dat ik zo vaak heb beschreven in dit boek. Het socialisme waarnaar we verlangen, is een noodzakelijke stap op de weg naar dat christelijke communisme. In de twintigste eeuw bestaat er geen derde weg tussen christen zijn en revolutionair zijn. Christen zijn ís revolutionair zijn. Wie geen revolutionair is, is geen christen! Tot meerdere glorie van God!’
De taal en de ideeën van deze Amerikaanse jezuïet klinken een kwarteeuw later volkomen buitenaards, maar in de context van de bevrijdingsstrijd in Midden-Amerika aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig waren ze vrij gewoon. Christenen in de beide Amerika’s en in Europa koppelden toen radicale geloofsovertuigingen aan al even radicale socialistische ideeën. Die radicaliteit zetten ze ook om in daden door de wapens op te nemen tegen de onverzettelijke dictaturen van die tijd. In Guatemala, Nicaragua, Honduras en El Salvador stonden priesters en Bijbelgroepen vooraan in een gewapende strijd voor meer rechtvaardigheid.
Parallel daarmee ontstond in Vlaanderen een beweging van christenen die internationale solidariteit en politieke verandering in hun eigen land nastreefden. Ze deden dat in een omgeving waarin religieuze symbolen en kerkelijke structuren nog min of meer vanzelfsprekend waren. Tijdens de jaarlijkse Goede Vrijdagtochten brachten ze de kruisiging van Jezus in verband met de moorden op leiders van volksbewegingen in Midden-Amerika.
In de brochure van de Goede Vrijdag Aktie van 1982 stond te lezen: ‘Dat is, ruw geschetst, de politieke context waarbinnen Jezus optrad: een maatschappij die door ongelijkheid in inkomen de ongelijkheid van eigendom gedoogde, en daardoor de klassentegenstellingen tussen de niet-bezitters en de bezitters bestendigde en liet aangroeien.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.