Draaien aan de oliekraan
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
In september 2010 bestaat de OPEC vijftig jaar. Ooit had het clubje olielanden de hele westerse wereld in zijn greep. Maar de organisatie heeft haar macht de afgelopen jaren geleidelijk aan zien afbrokkelen. Of ze ooit haar eeuwfeest kan vieren, is zeer de vraag.
Voor wie het heeft meegemaakt, was het een gebeurtenis om nooit te vergeten. Geen autoverkeer, zelfs niet op de snelwegen. Fietsers en voetgangers die het rijk voor zich alleen hadden. Geen verkeerslawaai, geen vervuiling, geen aanrijdingen. Op de autoloze zondagen in 1973 en 1974 werd geschiedenis geschreven. De aanleiding om het autoverkeer te bannen had echter niets met verkeersveiligheid of het milieu te maken. De regering wilde zuinig omspringen met benzine, omdat de olielanden een boycot tegen het Westen hadden afgekondigd. Israël was korte tijd daarvoor aangevallen door zijn Arabische buurlanden. Omdat de westerse landen in het conflict de kant van Israël hadden gekozen, besliste de Arabische wereld de oliekraan dicht te draaien.
Olie en oorlog
De wereld werd in 1973 voor het eerst geconfronteerd met de macht van de olielanden. Die hadden zich dertien jaar eerder, in 1960, verenigd in de OPEC. De afkorting staat voor ‘Oil Producing and Exporting Countries’ (olieproducerende en ‐exporterende landen). De landen waren erachter gekomen dat ze gezamenlijk meer dan de helft van de olie oppompten die de wereld verbruikte. Die machtspositie wilden ze gebruiken door met elkaar samen te werken. Op die manier konden ze het laken naar zich toe trekken, dachten ze. De manier waarop ze dat wilden doen, was eenvoudig. Door meer of minder olie op te pompen, wilden ze de prijs in een bepaalde richting dwingen. Als ze de kraan dichtdraaiden, zou er een schaarste ontstaan. De westerse landen zouden meer geld overhebben om het kleine beetje olie te bemachtigen dat er nog was. De prijs zou stijgen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.