Onderzoeksjournalistiek
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Journalisten zijn onmisbaar in een moderne democratie. Ze moeten kiezers informeren zodat die in het stemhokje een verantwoorde keuze kunnen maken. Ze moeten dus berichten over alles wat er in een samenleving gebeurt en misloopt. Soms moeten ze op onderzoek uit. Maar weten Vlaamse journalisten nog wel hoe ze een onderwerp tot op de bodem moeten uitspitten?
Meestal verslaggeving
Het meeste nieuws dat we elke dag lezen, horen of zien is verslaggeving. Journalisten berichten over wat er de laatste uren gebeurd is. Die vorm van journalistiek gaat snel, is niet opiniërend en heeft alleen maar effect op korte termijn. Voor die nieuwsberichten halen journalisten hun informatie meestal uit persberichten, bij persagentschappen, van persconferenties ... In veel gevallen maakt de redactie gewoon een selectie uit het aanbod van de dag.
De journalisten zijn dus niet de initiatiefnemers. Integendeel, het nieuws komt naar hen toe. Volgens de Britse hoogleraar Anne Gregory komt zo de helft tot 80 procent van wat je leest onrechtstreeks uit de koker van publicrelationsmensen. En Guardianjournalist Nick Davies schrijft in zijn boek Flat Earth News dat nieuws geen nieuws is, dat het gemanipuleerd wordt, telkens herhaald en bijna niet gecontroleerd.
Soms onderzoeksjournalistiek
Een eigen onderzoek voeren en zelf nieuws maken komt nauwelijks of niet voor in Vlaanderen. Voor zo’n project moet een journalist helemaal anders te werk gaan. Hij moet zelf het initiatief nemen, zelf bronnen gaan zoeken én verwerken.
Zo kan de journalist bijvoorbeeld gebruikmaken van officiële documenten. Dankzij de wet op de openbaarheid van bestuur kan hij die allemaal inkijken. In sommige gevallen gaat de onderzoeksjournalist graven in één of ander archief of bij het kadaster. Tegenwoordig is ook een goede informaticakennis onmisbaar om in gigantische computerbestanden gegevens of verbanden te vinden (data mining) of om op een geautomatiseerde manier gegevens van een website te verzamelen (web data scraping). Zulke technieken vallen onder de noemer Computer Assisted Reporting (CAR).
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.