En de boom ... Hij groeide voort
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Landbouw en natuur staan vaak met getrokken messen tegenover elkaar. Elke morzel grond is van levensbelang voor de toekomst. De moeilijkheden bij het overleg tussen Boerenbond en Natuurpunt illustreren dat ten volle. Daarnaast ijvert de bosbouwsector voor nieuwe bossen en minder ontbossing. Elke sector wil zoveel mogelijk het bestaande gebied behouden en liefst nog uitbreiden. In de sterk verstedelijkende Vlaamse context lopen die spanningen tussen de verschillende sectoren op het platteland soms hoog op. Toch bestaat er een alternatief waarbij voor alle betrokkenen verweving meer oplevert dan scheiding: agroforestry.
3D-landbouw
Agroforestry is een vorm van mengcultuur. Verschillende soorten planten gaan samen op hetzelfde perceel, met name bomen en akkergewassen of graasweide. Door de bomen in rijen te zetten, met pakweg 35 meter tussen de rijen, blijft het gebruik van landbouwmachines mogelijk. De geringe dichtheid van de bomen – aanbevolen is ongeveer 50 tot maximaal 100 bomen per hectare – zorgt ervoor dat ze het volle licht krijgen. De vormsnoei van de bomen is vooral de eerste jaren belangrijk om voldoende licht te gunnen aan de tussenteelten, de teelten die tussen de bomenrijen worden gezet. Na 20 tot 60 jaar, afhankelijk van de soort en de bodem, zijn de bomen kaprijp. De bomen benutten het aanwezige zonlicht beter door in de hoogte te groeien, maar sturen tegelijk hun wortels dieper dan die van de gewassen. Dat drijft de ecologische efficiëntie van het systeem op (zie kader op p. 4). Zo vormen de bomen als het ware de derde dimensie in het anders nogal vlakke landbouwsysteem.
Verwar agroforestry niet met korteomloophout. Dat is een monocultuur van bijvoorbeeld wilg die kaprijp is na 4 jaar, meestal om te verbranden. Ook bebossing van landbouwgrond waar een schaduwrijk bosklimaat ontstaat met bomen als belangrijkste component heeft niets met agroforestry te maken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.