De héél oude Belgen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011)
HEBBEN OOK IN ONZE STREKEN OERMENSEN GELEEFD?
Het antwoord is ja, maar over het hoe en wanneer blijven veel vragen open. Als het erom gaat de allervroegste resten van menselijke activiteit te herkennen, zijn archeologen het namelijk niet altijd met elkaar eens ...
Meestal bestaat er onenigheid over twee kwesties. De eerste gaat over het al dan niet natuurlijke karakter van de vondsten: vertonen de stenen tekenen van menselijke behandeling of hebben ze toevallig die vorm gekregen? Het tweede discussiepunt is de ouderdom van de vondsten.
Omdat vergelijkingsmateriaal schaars is en de context soms onduidelijk, blijft het moeilijk om de exacte leeftijd van een prehistorisch voorwerp te bepalen.
OUD‐PALEOLITHICUM: EERSTE EUROPANEN, OOK BIJ ONS?
Zeker driekwart miljoen jaar geleden ontwikkelde zich in Afrika een nieuwe mensensoort: de homo heidelbergensis. Een vreemde naam voor een Afrikaanse mens, maar het eerste fossiel werd in het Duitse Heidelberg gevonden. Vandaar. De heidelbergmens bereikte Europa zo’n 500 000 jaar geleden. Hij leek meer op ons dan de vorige soorten. Zijn hersenen waren een stuk groter en hij had niet meer de grote kaken en tanden van de vorige Hominidae of mensachtigen.
Hij ontwikkelde een nieuwe manier voor het maken van vuistbijlen, waarbij hij meer controle kreeg over de grootte en vorm van de afgeslagen splinters. De splinters gebruikte hij om samengestelde werktuigen en wapens te maken, zoals punten op houten stelen. De heidelbergmens was ook de eerste mensachtige die erin slaagde het vuur te controleren, al is het onzeker of hij zelf vuur kon maken.
We weten zeker dat de heidelbergmens op de kustvlakten van Zuid‐Engeland en de valleien van de Rijn in Duitsland en de Somme in Frankrijk heeft geleefd. Daar joeg hij op neushoorns, paarden en andere grote zoogdieren. Uit dezelfde periode stammen goed geconserveerde zoogdierresten in de grot van La Belle Roche bij Sprimont in de Ardennen. De opgravers vonden er ook tientallen verweerde stenen. Maar sommige archeologen twijfelen of het door de mens gemaakte werktuigen zijn of pseudo‐artefacten, gewone stenen die toevallig op werktuigen lijken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.