Help, mijn ouders zijn ouderswets!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Je ouders vinden een tattoo ordinair. Jij vindt die juist cool. Volgens je papa is het belachelijk dat je zelfs ’s nachts niet zonder je gsm kunt. En je mama snapt echt niet dat je zo kunt opgaan in die muziek. Waarom zijn ouders soms zo ouderwets?
Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe. Ze heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Jongeren geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van te studeren. Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij spreken hun ouders tegen, ze houden hun mond niet in gezelschap en ze treiteren hun leraren.
Socrates, vijfde eeuw voor Christus
Het is altijd zo geweest: jongeren en volwassenen lijken in aparte werelden te leven. Jongeren schieten met scherp op wat hun ouders belangrijk vinden. En ouders kijken met afgrijzen naar nieuwe modes bij hun kinderen. Jongeren nemen zich voor dat ze nooit zo belachelijk zullen doen tegen hún kinderen later … Maar als het zover is, herhaalt de geschiedenis zich opnieuw. Tussen ouders en tieners gaapt blijkbaar een onoverbrugbare kloof. Al eeuwenlang klaagt de oudere generatie over de jeugd van tegenwoordig.
Ik ben vooral mezelf
Kun je je nog de tijd herinneren dat je vijf of zes was? Je mama en je papa waren toen echte helden. Je papa was de sterkste man van de hele wereld, of toch ongeveer. Je mama kon je troosten bij elk verdrietje. Je geloofde alles wat je ouders je vertelden en je wilde graag zo veel mogelijk op hen lijken.
Nu kijk je heel wat kritischer naar je ouders. Je luistert nog wel naar wat ze zeggen, maar je legt hun mening naast die van andere mensen – volwassenen en vrienden – en je vormt daaruit je eigen standpunt. Ergens onderweg bij het opgroeien zijn je ouders van hun voetstuk gevallen. Voortaan wil je zelf bepalen wat jij van iets vindt.
Mijn pa heeft altijd en overal meteen zijn mening over mensen klaar. Daar erger ik me dood aan. Iemand die bijvoorbeeld wat langer doet over zijn studies, noemt hij direct een leegloper. Daar valt met hem echt niet over te praten! Als ik ertegen inga, is het meteen hoogoplopende ruzie. Ik word er doodmoe van en het verpest de sfeer enorm!
Lars, 14
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.