Hip hip hoera voor YouTube
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
DE POPULAIRE FILMPJESWEBSITE YOUTUBE MOCHT DIT JAAR VIJF VIRTUELE KAARSJES UITBLAZEN. MAAR WAT HEEFT YOUTUBE ONS DE VOORBIJE VIJF JAAR BIJGEBRACHT? IS FILMPJES BEKIJKEN TIJDVERLIES OF IS HET NET INSPIREREND EN CREATIEF? ZIJN DE VIDEO’S ORIGINEEL EN VERRASSEND OF BELACHELIJK?
In februari 2005 bedachten drie jonge Amerikaanse kerels – Chad Hurley, Steve Chen (beiden op de foto hiernaast) en Jawed Karim – dat het wel leuk zou zijn om filmpjes op het internet te kunnen zetten en te delen met anderen. En dus zetten ze een filmpjeswebsite op poten. Intussen is YouTube een van de meest bezochte websites ter wereld.
Bron van kennis ...
Volgens een onderzoek van de Gentse Graffiti Jeugddienst surfen jongeren elke dag 2 uur en 40 minuten. Volwassenen noemen al dat surfen dikwijls tijdverlies. Wie over YouTube praat, heeft het inderdaad vaak over de absurde filmpjes die zowat de halve wereld heeft gezien: het niezende pandabeertje, het baby’tje dat in de vinger van zijn broertje bijt ... Maar YouTube is veel meer dan dat!
Zo kun je er heel wat informatie vinden. Tik Erika Van Tielen of Lionel Messi in en je krijgt heel wat interessante filmpjes te zien. Van heel wat oudere televisieprogramma’s kun je ook prachtige beelden vinden. YouTube is een soort gratis archief van onze moderne cultuur.
Je kunt op YouTube ook heel wat dingen leren. Via de website wordt heel wat kennis gratis over de hele wereld verdeeld. Ikzelf bekeek voor mijn vorige snowboardvakantie bijvoorbeeld snel wat filmpjes om nieuwe tricks te leren. En heel wat Amerikaanse universiteiten filmen hoogleraren terwijl ze lesgeven, zodat je ook van thuis uit een les kunt volgen.
YouTube heeft ook al een rol gespeeld in de democratie. Denk aan de verkiezing van Obama, die ontzettend populair was bij de jonge generatie internetters die via YouTube kiezers probeerden te overtuigen. Of aan het verzet tegen de Lange Wapper in Antwerpen. Toen werden tientallen filmpjes op YouTube gepost van bekende Antwerpenaren die zich verzetten tegen de brug.
... en creativiteit
Maar YouTube is bovenal een vergaarbak van creatief talent. Honderdduizenden jongeren van over de hele wereld posten dagelijks zelfgedraaide filmpjes van hun hobby’s en bezigheden. Of het nu knutselen, films maken, zingen of voetballen is. Of dansen. Jongeren kunnen zo zien waar leeftijdgenoten van over de hele wereld mee bezig zijn. Daar komen natuurlijk ook hypes en helden van. Denk maar aan de dansstijl Tecktonik of artiesten als Justin Bieber, Susan Boyle, Esmée Denters ...
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.