In de clich met Ambiorix
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
HET GALLO‐ROMEINS MUSEUM IN TONGEREN. GEEN TOFFERE PLAATS OM IETS OP TE STEKEN OVER LANG VERVLOGEN TIJDEN. EEN PERIODE UIT HET VERRE VERLEDEN WAS WEL HEEL ERG SPANNEND … WE GAAN MEER DAN 2000 JAAR TERUG IN DE TIJD. ROND 50 V.C. WAREN DE ROMEINEN GOED OP WEG OM VANUIT ROME ZOWAT HEEL EUROPA TE VEROVEREN. OOK ONZE REGIO HADDEN ZE IN HET VIZIER. MAAR DAT WAS BUITEN AMBIORIX GEREKEND, DE KONING VAN DE EBURONEN.
Caesar verovert Gallië
In de 1e eeuw voor Christus bevolkten de Kelten zowat heel Europa: van Engeland tot in Klein‐Azië en van Spanje tot aan de Rijn. De meeste mensen waren gewoon boeren. In het museum kun je via filmpjes zien hoe ze graan maalden, sponnen en weefden. De landbouwers leefden in stamverband. Elke stam vereerde zijn eigen goden, had zijn eigen grondgebied, leiders en krijgsheren … De Kelten in Frankrijk en België werden Galliërs genoemd.
We kennen de namen van de stammen dankzij de oorlogsverslagen van de Romeinse veldheer Julius Caesar. In zijn beroemde boek Commentarii de bello Gallico beschreef hij de veldtochten van zijn legers in Gallië. Die waren in 58 v.C. aan de verovering van dat gebied begonnen.
Ambiorix' listEen van de stammen in het noorden van Gallië waren de Eburonen. Hun leider was Ambiorix. In zijn gebied sloegen in de inter van 54‐53 v.C. zo’n achtduizend Romeinse soldaten tijdelijk hun kamp op. De Romeinen Q. Sabinus en L. Cotta voerden er het bevel. Eerst viel Ambiorix het kamp van de Romeinse indringers aan, maar dat mislukte. Dan vroeg de Eburonenleider een onderhoud met Sabinus en Cotta. Hij betuigde zijn spijt over de aanval en zei dat zijn volk en andere stammen hem daartoe gedwongen hadden.
Sluw als hij was loog Ambiorix de Romeinse aanvoerders het volgende voor. Hij vertelde dat de Galliërs en de Germanen in opstand zouden komen tegen de Romeinen en gaf hun de ‘goede raad’ een veilige plek op te zoeken. Ze konden zich maar beter aansluiten bij andere Romeinse legioenen, zo waarschuwde Ambiorix. Als ‘vriend van de Romeinen’ beloofde hij hun een veilige doortocht door Eburonengebied. Sabinus en Cotta waren het niet met elkaar eens: moesten ze hun kamp verlaten of standhouden? Ze ruzieden tot diep in de nacht, tot Sabinus zijn gelijk haalde: ze zouden bij dageraad vertrekken.
Toen de lange colonne Romein‐se soldaten door een smalle vallei marcheerde, vielen de Eburonen hen langs alle zijden aan. Cotta vocht als een leeuw, maar raakte gewond en bezweek. Sabinus gaf zich over. Ambiorix beloofde hem te sparen. Toch werd ook hij gedood, net zoals de meeste Romeinse soldaten. De exacte plaats van deze bloedige veldslag is niet bekend en houdt archeologen vandaag nog in de ban. Hoe zo’n Romeinse soldaat en Gallische krijger eruitzagen, weten we wel. In het museum staan ze opnieuw oog in oog met elkaar, in volle wapenuitrusting. Net echt!
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.