Hier spreekt men Nederlands!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Wellicht zitten ook in jouw klas leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands. Stoort het je als ze in de pauze hun thuistaal spreken? Of vind je dat juist leuk? Kun je mensen eigenlijk wel verbieden om
bijvoorbeeld op de speelplaats hun eigen taal te spreken?
Ja
‘Het Nederlands heb je toch eerst nodig in ons land!’ (Zorayha)
Wij spreken thuis Arabisch. Als kleuter heb ik op school Nederlands geleerd. Ik spreek Nederlands met mijn vrienden, zelfs als ze een Marokkaanse achtergrond hebben zoals ik. We gooien er weleens een Arabisch woordje tussen, maar voor de rest doen we het in het Nederlands. Mijn papa ergert zich er soms aan dat ik zelfs met mijn broertje Nederlands spreek, want als het te snel gaat, kan hij ons niet volgen. Ik vind het goed dat we op school Nederlands moeten praten, ook op de speelplaats. Daardoor heb ik die taal vlot onder de knie gekregen. Ik heb er nu geen problemen meer mee.
Mijn neef spreekt veel minder goed Nederlands dan ik. Maar hij zit dan ook op een school met veel Marokkanen en hij praat in de pauze altijd Arabisch met zijn vrienden. Het Nederlands heb je toch eerst nodig in ons land! Door Arabisch te praten, sluit je trouwens ook vrienden uit die die taal niet begrijpen. Ik vind het juist leuk om allerlei soorten vrienden te hebben. Ik weet nog goed dat ik Nederlands in het begin heel moeilijk vond en dat ik er weinig van begreep. Maar daarna ging het heel snel beter. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Dat oefenen kun je nu eenmaal niet alleen in de les, daarvoor heb je ook gewone gesprekken nodig.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.