Stenen reuzenraadsels
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
De megalieten
Een van de wonderbaarlijkste verschijnselen uit het neolithicum zijn de megalieten. De eerste bouwwerken dateren van ongeveer 5000 v.C. en zijn met voorsprong de oudste van Europa. Ze zijn opgetrokken met reusachtige steenblokken, vandaar megalieten. Dat is immers Grieks voor grote stenen. Ze fascineerden al vroeg wetenschappers en fantasten, maar hun geheim is nog steeds niet helemaal ontsluierd.
Ontstaan op de Atlantische kust
Het idee van de monumentale bouw ontstond in de randgebieden van de neolithische wereld, alsof de eerste boerengemeenschappen hun eigen gronden wilden afgrenzen tegenover de oceaan en de territoria van de jagersvolkeren. Vanuit de Atlantische kuststreken van Portugal en Frankrijk verspreidde de bouwmethode zich naar Spanje, de Britse eilanden, de Nederlanden, Noord-Duitsland en Scandinavië. Ook in delen van Algerije, Italië en op verscheidene eilanden in de Middellandse Zee vind je megalieten.
Menhirs en cromlechs
Heel bekend zijn de rechtopstaande stenen of menhirs. Op de heide bij Carnac staan nog 1169 menhirs overeind. Enkele zijn haast 7 m hoog en 1099 stenen staan in 11 evenwijdige rijen in een rechthoek van ruim 1 kilometer lengte en 100 meter breedte. Ze vormen 10 brede banen waarvan de middelste uitkomt op een halve cirkel van 70 stenen zuilen. Wellicht het middelpunt van het heiligdom.
Steencirkels of cromlechs zijn er vooral op de Britse eilanden. Wereldberoemd is Stonehenge, maar de grootste steencirkel van Engeland is die van Avebury. Meer dan 100 stenen vormen er een kring met een doorsnede van ongeveer 400 meter. Een lange heilige weg met per twee geplaatste stenen leidt naar de cirkel.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.