De Nijl
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Zonder het water van de Nijl was Egypte een woestijn. Volgens de Griekse reiziger Herodotos was Egypte een geschenk van de Nijl. Hij overdreef niet. Ook nu nog is het land voor 95 % een dorre woestenij en woont het overgrote deel van de Egyptenaren nog steeds aan de oevers van de rivier.
De grote rivier
Met zijn 6671 km is de Nijl een van de langste rivieren ter wereld. Hij ontspringt diep in Afrika en stroomt door Oeganda, Soedan en Egypte naar de Middellandse Zee. In Egypte bestaat de Nijl uit het Nijldal en de delta. Dat komt overeen met de oude verdeling van het land in Opper- en Neder-Egypte.
Het Egyptische Nijldal is een 1060 km lange oase, die van zuid naar noord geleidelijk breder wordt (500 tot 2000 meter). Iets voorbij de huidige hoofdstad Caïro, op ongeveer 260 km van de Middellandse Zee, begint de delta. Dat is een grote driehoek vruchtbaar land. In de Oudheid stroomde het Nijlwater verdeeld over zeven armen naar zee; nu zijn er nog maar twee.
Het Zwarte Land
Vroeger, voor de bouw van de grote dammen, overstroomde de Nijl elk jaar. Van half juni tot oktober liepen grote delen van de Nijlvallei onder water. De breedte van het overstromingsgebied varieerde van 2 tot 17 km. Dorpen en steden werden eilandjes.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.