Kunst op vloer en muur
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Als we naar Romeinse of Griekse ruïnes kijken, denken we vaak dat mensen in de klassieke oudheid geen oog hadden voor decoraties en versieringen in hun huizen. Maar dat klopt niet! Want toen archeologen onder de as van de Vesuvius de huizen van Pompeii ontdekten, waren ze verbaasd over de prachtige staaltjes kunst die ze er aantroffen.
Veel villa’s in Pompeii waren rijkelijk versierd met muurschilderingen en mozaïeken. Die kunstvormen dienden dus niet alleen om tempels en paleizen op te smukken. Blijkbaar behoorden ze voor veel welgestelde Romeinen tot het dagelijkse decor. Maar hoe kwamen die pareltjes tot stand?
Van strandsteentjes tot kleurrijke tesserae
Mozaïeken waren de Romeinse kunst bij uitstek, ook al ligt de oorsprong ervan niet in Rome, maar in Klein-Azië. Maar wat is mozaïek eigenlijk? Het is het naast elkaar plaatsen van een heleboel kleine stukjes steen, glas, gebakken klei of marmer, waardoor mooie afbeeldingen ontstaan. En als je weet dat sommige stukjes niet meer dan enkele millimeters groot zijn, kun je je wellicht voorstellen hoeveel men er nodig had voor oppervlakken van meer dan 100 m2 én hoeveel geduld de kunstenaars gehad moeten hebben.
De oudste bekende vorm van mozaïekkunst beperkt zich tot het naast elkaar plaatsen van kleine witte of zwarte en soms ook wel rode steentjes, bijeengehouden met wat mortel.
Rekening houdend met het gebruikte materiaal waren de afbeeldingen aanvankelijk heel eenvoudig en beperkten ze zich tot allerlei meetkundige figuren. De grote revolutie kwam er pas met de tesserae. Dat waren kleine blokjes uit grind of steen, maar later ook uit marmer, aardewerk of glas. Dankzij die materialen bood zich een veel groter kleurenpalet aan. En door het steeds dichter bij elkaar plaatsen van de stukjes werden de afbeeldingen ook veel gedetailleerder.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.