Van actualiteit naar artikel met kwaliteit
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Van actualiteit tot artikel met kwaliteit
Wat een spannende job, toch, journalist! Met je neus op de actualiteit, van hot naar her ... Vergeet echter niet dat je de feiten in een boeiende tekst moet kunnen gieten. Bovendien zijn er verschillen tussen een krantenartikel en een online-artikel, zoals je hieronder kunt lezen.
Om het verschil te ontdekken tussen een gedrukt nieuwsbericht en een websiteartikel zullen we het krantenartikel Eén op vier heeft leerproblemen (Het Nieuwsblad 4 Teens, 15 september 2008) vergelijken met de tekst Nog geen zestien? Dan geen alcohol (www.4teensonline.be, 25 maart 2009). De leerkracht kan jullie een print van beide artikels bezorgen.
WWWWW en andere trucjes
Journalisten schrijven de meeste nieuwsberichten op dezelfde manier. Een artikel krijgt altijd een titel of een kop die de kern van het nieuws bevat. Zo’n titel moet kort zijn, de lezer nieuwsgierig maken en het nieuws aankondigen. Sommige titels dienen vooral om de aandacht van de lezer te vangen, wat ze op een krantenredactie een appetizerkop noemen. Andere titels geven met een feit het nieuwsbericht weer en die noemen journalisten nieuwskoppen. De kop kan ook een citaat uit een interview zijn. Omdat een titel kort moet zijn, is hij nooit een volzin. Sommige titels krijgen ook nog een boven- of onderkop met zeer kort wat extra uitleg over de inhoud van het artikel dat volgt. In ons voorbeeld hebben we ‘Steeds meer kinderen krijgen privébijles’ als bovenkop.
Na de kop komt een inleiding. Dat onderdeel staat in het vet en wordt meestal iets groter afgedrukt dan de rest van het artikel. De lezer krijgt er een antwoord op de vijf W-vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Over wie gaat het nieuws? Wat is er gebeurd? Waar, wanneer en waarom is dat gebeurd? Dankzij de inleiding weet de lezer onmiddellijk of het wel de moeite loont om het hele artikel te lezen. Na de inleiding volgt de broodtekst. Het woord broodtekst komt niet van een journalist die zijn of haar brood moet verdienen door teksten te schrijven, maar van de Engelse term broad text of brede tekst. In de broodtekst krijg je uitgebreide informatie over het nieuws. Die tekst krijgt een gewoon lettertype. Hij wordt soms onderbroken door tussenkoppen of tussentitels om het lezen gemakkelijker te maken. Die tussenkoppen staan in het vet.
Bij lange krantenartikels heb je op einde nog een slot of een staart. In de staart vat de journalist nog eens het interessantste nieuws samen. Onderaan zet de schrijver van het nieuwsbericht dan normaal zijn of haar initialen. In kleinere krantenartikels zoals in ons voorbeeld heb je geen staart en staat het nieuws gerangschikt van meer naar minder belangrijk. Zo opent Eén op vier heeft leerproblemen met het nieuwsfeit dat een op de vier gezinnen een kind met leerproblemen heeft. Het artikel eindigt met de vaststelling dat vier op de tien ouders vinden dat hun kinderen te hard voor school moeten werken, wat veel minder nieuwswaarde heeft.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.