Hatsjepsoet
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Hoewel de vrouwen in Egypte geen slavinnen waren en veel meer rechten hadden dan de vrouwen in de omliggende beschavingen, kunnen we de vrouwelijke farao’s gemakkelijk op één hand tellen: Neith-ikret (die regeerde van 2148 tot 2144 v.C.), Sobekneferu (1763 tot 1759 v.C.), Hatsjepsoet (1490 tot 1470 v.C.) en Cleopatra (51 tot 30 v.C.). De beroemdste van de vier is zeker Cleopatra, maar Hatsjepsoet was beslist de actiefste en de sluwste …
Hatsjepsoet was getrouwd met haar halfbroer Thoetmosis II en samen hadden zij drie dochters maar geen zonen. Bij zijn bijvrouw Isis had Thoetmosis II wel een zoon, die hem als farao moest opvolgen. Dat was Thoetmosis III. Maar Hatsjepsoet slaagde erin Thoetmosis III twintig jaar lang opzij te schuiven. Later zou nochtans blijken dat Thoetmosis III ook geen watje was. Egyptologen noemen hem de ‘Napoleon van het oude Egypte’ omdat hij als een bekwaam veldheer Egypte de grootste uitbreiding gaf die het ooit heeft gekend: in het oosten tot aan de rivier de Eufraat, in het zuiden tot aan de stad Khartoum. Hij heeft machtige legers verslagen en rijken van de kaart geveegd, maar tegen zijn tante Hatsjepsoet was hij lange tijd niet opgewassen. Lees maar wat hij zijn secretaris dicteerde:
‘Ik was nog heel jong toen mijn vader, Thoetmosis II, na amper drie jaar geregeerd te hebben, overleed. Nadat hij met de gepaste riten en eerbewijzen begraven was, volgde ik hem officieel op als farao, maar in de praktijk kwam daar niets van terecht. Mijn stiefmoeder Hatsjep-soet maakte misbruik van mijn jeugdige leeftijd en nam het bewind in handen. Officieel was zij regentes, in afwachting van mijn volwassenheid, maar haar ambitie was veel groter dan dat. Ze wilde zelf farao worden! Steeds meer trok ze alle voorrechten van de farao’s naar zich toe zonder met mij rekening te houden. Integendeel, ze deed al wat ze kon om mij dom te houden en op geen enkele manier betrok ze mij bij de staatszaken.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.