De vooruitgang is niet te stoppen!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
De vooruitgang is niet te stoppen!
Computers en mobiele telefoons vind je vandaag in bijna elk gezin. Soms zelfs meer dan één. Over enkele jaren is dat misschien ook zo met robots! Wie zal het zeggen? Op dit moment doet men er in elk geval alles aan om die kleine wonderen van de technologie verder te ontwikkelen. Maar eerst iets over de voortdurende evolutie in de computerwereld. Alles begon in 1946, toen de eerste volledig elektronische computer op de markt kwam. Een monster! Hij woog meer dan 30 ton en was ontzettend groot: 72 m2! Het Amerikaanse leger had hem besteld in 1942. De tweede – meer eenvoudige – generatie van computers kwam er in de jaren 50. Maar alleen de universiteiten, overheden en grote bedrijven maakten er gebruik van. Pas in de jaren 60 en vooral 70 kwam alles in een stroomversnelling met de komst van de derde generatie van computers.
Beetje bij beetje werden ze gecommercialiseerd, ook al bleef de prijs nog hoog. Vanaf 1973 deed de minicomputer dan zijn intrede. De processor (het zenuwcentrum van een computer) werd steeds kleiner, waardoor ook de toestellen zelf steeds compacter werden. De vierde generatie kwam er dan midden de jaren 70 met de uitvinding van de microprocessor. Die zorgde ervoor dat de computers nóg kleiner en nóg sneller werden en tegelijk ook meer informatie konden opslaan.
Naar computers met een ziel?
Vandaag de dag staan we met onze personal computers (pc’s), laptops en notebooks mijlenver van die eerste computer van 30 ton. De toestellen zijn zo klein en licht geworden, dat we ze overal mee naartoe kunnen nemen. En in de toekomst zullen ze alleen nog maar kleiner worden en tot een miljard keer sneller dan nu!
Ingebouwde computers in kleding zullen ons in staat stellen om via gps altijd en overal precies te weten waar we ons bevinden. Op openbare plaatsen, zoals stadspleinen of in musea, zullen onzichtbare sensoren ons herkennen en zelfs reageren op onze aanwezigheid. Dat noemt men de zogenaamde intelligente omgeving. In functie van onze noden en voorkeuren krijgen we dan de nodige informatie. Vooral de reclamewereld zou daar handig gebruik van kunnen maken. Op het moment dat we voorbij een display zouden wandelen, zou dan automatisch een andere affiche tevoorschijn kunnen komen, met reclame voor producten die overeenstemmen met onze manier van leven. Men spreekt dan over gevoelsinformatica of over computers met een ziel, die gevoelig zijn voor onze geestesgesteldheid en daarop reageren. Een auto zou zo bijvoorbeeld kunnen detecteren of we zenuwachtig of gestresst zijn, en automatisch de snelheid verminderen om het risico op een ongeval te beperken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.