Sagalassos, de schone slaapster
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Sagalassos ontwaakt uit een diepe winterslaap. Ooit een van de vele tientallen Grieks-Romeinse steden in Turkije, verviel het tot een ruïne. Leuvense archeologen graven naar het rijke verleden van de stad. Een tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt Sagalassos weer tot leven.
Sagalassos was destijds alvast een van de mooiere steden in de regio. De stad was op haar best van ongeveer 15 v. Chr. tot ongeveer 500 n. Chr. Maar uiteindelijk werd Sagalassos door zijn bewoners verlaten. De gebouwen vielen volledig in puin. Eeuwenlang bleven de ruïnes onaangeroerd, hoog in de Turkse bergen. Ze werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw uit hun schoonheidsslaap gewekt door professor Waelkens, een Leuvense archeoloog. Die graaft stukje bij beetje de resten van Sagalassos op en probeert de geschiedenis van de stad te ontrafelen.
Een bewogenGeschiedenis
Ongeveer 6200 jaar geleden komen landbouwers wonen in het bergachtige gebied van Zuid-Turkije. Ze leven in versterkte dorpjes. Er is dan natuurlijk nog lang geen sprake van Sagalassos. De voorloper van de latere stad ontstaat pas in 600 v. Chr. Een andere volksstam verovert de streek. Op een heuvel op 1500 meter hoogte bouwen deze mensen een burcht. Binnen de muren van de burcht ligt een kleine stad.
Driehonderd jaar later moeten de bewoners de burcht verlaten. Ze trekken naar een berg vlakbij: dat is het prille begin van de stad Sagalassos. Tot de Romeinen aan de macht komen, in 25 v. Chr., heersen er allerlei koningen, Griekse en andere, over Sagalassos. De nederzetting begint ondertussen meer en meer op een echte stad te lijken. Er zijn al enkele grote openbare gebouwen te vinden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.