Opendeurdag bij de Egyptenaren
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Voor hun goden en doden spaarden de Egyptenaren kosten noch moeite. Die woonden voor eeuwig in onvergankelijke stenen tempels, piramiden en rotsgraven. Maar voor zichzelf bouwden ze woningen van leem. Daarvan is na al die duizenden jaren erg weinig overgebleven, zodat we soms meer over de dode Egyptenaar lijken te weten dan over zijn dagelijkse leven. Gelukkig hebben de archeologen in de woestijn enkele steden en dorpen opgegraven. Zo zijn we toch heel wat te weten gekomen over de huizen van arme en rijke Egyptenaren.
De Egyptenaar bouwde zijn woning met leem, hout en aangestampte aarde. Al in het neolithicum - rond 4750 v.C. - woonde hij in houten huizen met muren van biezen vlechtwerk, dat met leem was bestreken. Kort daarna werd een soort baksteen of tichel uitgevonden. Die gebruikten de Egyptenaren toen voor tempels en graven, tot de geniale architect Imhotep rond 2700 v.C. de eerste piramide van (in regelmatige vormen gehakte) natuursteen bouwde. Voortaan diende steen voor de gebouwen die de eeuwigheid moesten trotseren. Voor het overige hield men zich bij de vertrouwde tichels.
Die tichels waren gemaakt van Nijlslib. De modder werd gemengd en gekneed met gehakt stro en in houten vormen gegoten. Daarna moest het goedje drogen in de zon tot het zo hard was als steen. Als metselspecie diende een mengsel van zand, gehakt stro en kaf (afval van gedorste korenaren).
De muren van de huizen waren zowel binnen als buiten wit gepleisterd. Ze hadden kleine ramen om de warmte te weren en luchtgaten die de koele noordenwind opvingen. De vloeren waren meestal van aangestampte aarde.
De meeste huizen hadden een plat dak waar je via een trap of een ladder op kon. Je kon er voorraden bewaren en, als het ’s nachts binnen te drukkend werd, heerlijk onder de blote hemel slapen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.