Speel het spel eerlijk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Doping is gevaarlijk. Met die slogan verspreidt de Vlaamse dopinglijn maar liefst 250000 folders onder de schoolgaande jeugd. Wat is er aan de hand? Spelen jonge sporters hoog spel met de overwinning binnen handbereik? Laten ze zich verleiden tot foute pillen en vuile spuitjes? Een eerlijk dossier over een hoogst oneerlijke en onverkwikkelijke materie.
Opgepompte Grieken
Stelling: doping is een recent probleem. Niet echt. Sport en onsportiviteit gaan sinds oudsher hand in hand. Heldendaden en zakken vol geld hebben sporters altijd aangezet tot grootse daden, maar helaas ook tot bedrog. Van liegen, over het gebruik van geweld en omkoping, tot doping. Wist je dat tijdens de eerste Olympische Spelen, in 776 v.C., atleten zich insmeerden met berenvet? Als dessert volgden kilo’s varkensvet om beter te presteren. Ook paddenstoelextracten, schapentestikels en zowaar moedermelk behoorden tot het breakfast of the champion!
Levensgevaarlijk wordt het pas wanneer sporters gaan experimenteren met chemische cocktails. Van het rattenverdelgingsmiddel strychnine tot het uiterst ontplofbare nitroglycerine. De wilde experimenteerdrang leidt tot waanzin, zoveel is duidelijk. Geen boek is groot genoeg om alle dopingzondaars uit de voorbije honderd jaar een plaatsje te geven. Soms vallen er ook doden. Het eerste slachtoffer waar men weet van heeft, is de Britse renner Arthur Linton. Enkele weken nadat hij in 1896 de 592 (!) km lange Bordeaux-Parijs had gewonnen, troffen artsen in zijn lichaam thrimethyl aan, een levensgevaarlijke amfetamine.
Conclusie: doping is van alle tijden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.