Speurders met de spade
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Wie bij het woord archeologie meteen aan de avonturen van Indiana Jones denkt, moet zijn mening wat herzien. Wilde achtervolgingen of gevechten op leven en dood staan niet op het programma van een archeoloog. Toch kan archeologie best wel opwindend zijn! Dries Tys, professor archeologie aan de Vrije Universiteit van Brussel, vertelt er ons alles over.
Eerst en vooral: wat is archeologie precies?
Professor Dries Tys: De archeologie bestudeert de materiële (of stoffelijke) overblijfselen van menselijke samenlevingen uit het verleden. Dat kunnen de fossiele resten van de eerste mensen zijn, Egyptische graftombes, de door de jungle overwoekerde steden van de Maya’s in Mexico, maar ook 19e-eeuwse fabrieken of steenkoolmijnen.
Klopt het beeld dat archeologen voortdurend in de grond zitten te wroeten?
Gedeeltelijk wel, natuurlijk. De overblijfselen van de oude culturen zijn nu eenmaal vaak begraven in de grond. De bodem is eigenlijk één groot archief, waarin alle mogelijke sporen van vroeger opgeslagen zijn. Bij de aanleg van de Londense metro bijvoorbeeld vond men tien meter onder het oppervlak de overblijfselen van de oorspronkelijke Romeinse stad Londinium.
Gebeurt het wel vaker dat belangrijke vondsten toevallig worden gedaan?
Jazeker. De prehistorische grotschilderingen van Lascaux werden ontdekt door drie spelende jongens in 1940. En het waren wandelaars die in 1991 de gletsjerman Ötzi vonden. Eerst dacht men dat het om een verongelukte bergbeklimmer ging, maar nadien bleek dat Ötzi 5300 jaar geleden stierf aan een pijlwond. Het ijs had zijn lijk en zijn volledige uitrusting eeuwenlang bewaard. Wetenschappelijk onderzoek leverde een schat aan gegevens op over het dagelijkse leven in de Alpen duizenden jaren geleden.
De meeste archeologen werken trouwens op sites die per toeval ontdekt worden. Dat noemen we de reddingsarcheologie of de preventieve archeologie. Het komt er dan op aan om te redden en te onderzoeken wat in de bodem zit, vooraleer het verloren gaat.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.