Van feuilletons tot romans
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Strips zijn nog steeds erg populair. Maar het gaat ondertussen om veel meer dan alleen Suske en Wiske, FC De Kampioenen, Jommeke of de Kiekeboes. De strip was vroeger een genre alleen voor kinderen, nu zien veel mensen het als een echte kunstvorm.
Vervolgverhalen
In Vlaanderen worden nog steeds erg veel strips gelezen. Dat is al zo sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding in 1945 werden overal in het land nieuwe kranten opgericht. Die brachten niet alleen nieuws, maar ook amusement. Televisie bestond nog niet. Zoals mensen vandaag naar soapseries kijken, volgden ze toen het feuilleton in de krant. Die feuilletons waren in de eerste plaats strips. Elke dag werden twee stroken gepubliceerd van de nieuwste strips, die toen speciaal voor de krant gemaakt werden. Suske en Wiske, bedacht door Willy Vandersteen, waren van bij het begin het populairst. Maar al snel kregen ze ook het gezelschap van Nero (Marc Sleen), Jommeke (Jef Nys) of Piet Pienter en Bert Bibber (Pom). Elke krant probeerde zijn eigen strips te hebben, en lezers lieten zich bij de keuze van hun krant vaak leiden door de stripreeksen die bij een bepaalde krant hoorden. Die strips richtten zich in de eerste plaats tot kinderen en jongeren, maar zaten ook vol met verwijzingen naar de actualiteit. Op die manier slaagden de stripmakers er ook in de ouders van die lezende kinderen bij hun verhalen te betrekken (zie het bovenstaande fragment).
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.