Kapitein Haak met een machinegeweer
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Dacht je dat zeepiraten alleen nog maar in films te zien zijn? Of dat piraterij sinds een paar honderd jaar verdwenen is? Dan vergis je je schromelijk. Als je op een schip zit dat voor de kust van Somalië of in andere risicozones moet varen, is de kans behoorlijk groot dat het vaartuig door piraten wordt geënterd. En als dat gebeurt, ben je ook wel eventjes uitgeteld: de meeste moderne zeekapers houden wekenlang het schip en zijn bemanning gegijzeld.
‘De kapitein is opgelucht dat zijn schip stilaan de golf van Aden uitvaart, een korte zeedoorgang tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan. Bijna veilig. Maar zijn adem stokt eventjes wanneer hij een grote vissersboot ziet opdoemen voor de boeg. Voorlopig niets aan de hand, maar toch. Hij neemt zijn kijker, en ziet ineens dat er twee motorbootjes vertrekken. Tegen de tijd dat de radio-operator een noodsignaal heeft kunnen uitsturen, staan er al een twaalftal mannen met machinegeweren op het dek, die de bemanning naar één plaats leiden. Het schip gaat voor anker, en dan begint het wachten.’
Hoorn van Afrika
Tijdens de eerste negen maanden van 2009 werden er wereldwijd 306 zeeschepen aangevallen door piraten. Dat zijn er alvast meer dan in heel 2008. Toen werden er 293 aanvallen opgetekend. Zeepiraterij is de afgelopen jaren zelfs stevig in opkomst. In 2006 tekende het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) nog het laagste aantal piraataanvallen in tien jaar tijd op, met 239 gevallen, maar inmiddels is het aantal aanvallen opnieuw gevoelig gestegen. Opvallend is dat het aantal aanvallen in Azië, waar piraterij in de jaren 80 en 90 een groot probleem was, nog steeds aan het dalen is. Ook in andere probleemgebieden is dat zo. De stijging van zeepiraterij is dus helemaal te wijten aan een nieuwe probleemzone: de golf van Aden, en de nabijgelegen kusten van het Oost- Afrikaanse land Somalië (de zogenaamde Hoorn van Afrika). Dat land heeft geen regering meer sinds een verwoestende burgeroorlog in de jaren 90. Het is verdeeld tussen verschillende milities: grote gewapende bendes die met harde hand de heerschappij over delen van het land hebben overgenomen en de bevolking onder de plak houden. Omdat er geen echte overheid bestaat, worden zeepiraten die vanaf de Somalische kust vertrekken ongemoeid gelaten op het land. Sommige milities nemen zelfs deel aan de piraataanvallen.
Door de armoede onder de inwoners vinden de piraten ook meer dan voldoende mankracht om hun aanvallen uit te voeren. Een gemiddelde Somaliër verdient 600 euro per jaar. Als hij meewerkt aan één enkele geslaagde piraataanval, verdient hij er 10 000 euro aan: zeventien keer zijn jaarloon. Dankzij die combinatie van straffeloosheid en armoede nam het aantal piratenbendes dan ook gevoelig toe. Tussen februari en oktober 2009 werden er 147 piraataanvallen geteld voor de kusten van Somalië en in de nabijgelegen Golf van Aden. In 2008 waren dat er maar 63.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.