Rood, Blauw, groen en co
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Als je op het nieuws politici ziet passeren, dan wordt daar altijd bij gezegd dat ze van een politieke partij zijn. Bart De Wever is de voorzitter van de N-VA. Eerste minister Yves Leterme is van de CD&V. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Wat doen politieke partijen precies en waarom zijn er zo veel van?
Politieke partijen hebben heel veel macht. Als er verkiezingen zijn, dan maken ze lijsten met kandidaten. De plaats die iemand op zo’n lijst krijgt, bepaalt natuurlijk in grote mate de kans dat hij of zij verkozen wordt en naar het parlement mag. En als de partij in de regering stapt, dan is het de baas van die partij, de voorzitter, die bepaalt wie er minister mag worden. Zowel de ministers als de parlementsleden moeten vervolgens zo veel mogelijk doen wat de partij bij de verkiezingen beloofd heeft. In theorie zijn de mensen die in het parlement zitten vrij om bij elke wet te stemmen zoals ze zelf willen, maar in de praktijk doen ze meestal wat de partij zegt dat ze moeten doen. Anders zouden ze bij de volgende verkiezingen weleens een slechtere plaats op de lijst kunnen krijgen en niet verkozen kunnen worden.
Politici die vaak hetzelfde denken
Politieke partijen zijn bijna zo oud als de democratie zelf. Sinds gewone mensen mogen stemmen en dus mogen kiezen wie hen vertegenwoordigt in het parlement, hebben gelijkgezinde politici zich in partijen georganiseerd. Politici moeten immers veel beslissingen nemen. Ze moeten dingen organiseren, zoals scholen, ziekenhuizen en goede wegen. Ze moeten wetten maken met regels waar iedereen zich aan moet houden. Ze beslissen hoeveel geld ze van de burgers vragen in de vorm van belastingen.
Politici moeten de hele tijd keuzes maken. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe wet die roken op café verbiedt. Politici hebben daarvoor moeten kiezen wat ze het belangrijkst vinden: de vrijheid van de rokers of de gezondheid van de mensen die op café gaan. Een politieke partij is dan ook een verzameling van politici die over veel van die dingen hetzelfde denken. De partijen hebben allemaal een eigen idee over hoe de samenleving georganiseerd moet worden en ze willen zo veel mogelijk mensen overtuigen om voor hen te stemmen. Want uiteindelijk zijn het de burgers die beslissen welke ideeën en maatregelen ze goed vonden en welke niet.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.